Rdeča redkvica je pogosto prva zelenjava, ki zraste spomladi po zimskem počitku. Ima nekoliko pekoč okus, kar je lahko presenetljivo, če se je z njo srečate prvič. Ni pa to takšna pekočost kot na primer pri čilih ali feferonih.
Rdeča redkvica ima običajno rdečo lupino, ki je lahko svetlo ali temno rdeča, odvisno od sorte. Znotraj je bela ali rožnata, oblika pa je okrogla ali nekoliko podolgovata. Gre za gomolj, kar pomeni, da ta rdeči del v celoti zraste v zemlji in mi v bistvu uživamo korenj. Foto: PixabayRdeče redkvice imajo rahlo pekoč okus, ki je lahko nekoliko oster, vendar osvežujoč. Načeloma ta pekočost ni velika, če jo primerjamo na primer s hrenom. To je posledica prisotnosti sulfidnih spojin, ki so značilne za to rastlino in povzročajo pekoč občutek na jeziku. Foto: PixabaySo izjemno zdrave in prispevajo k razstrupljanju telesa ter splošnemu dvigu imunskega sistema. Vsebujejo veliko vode in so bogate z vitaminom C, vitamini skupine B in minerali, kot sta kalij in magnezij. Ko jo zaužijemo, imamo občutek, da se odžejamo, saj so zelo sočne. Prav tako vsebujejo vlaknine, ki pripomorejo k zdravemu prebavnemu sistemu. Največkrat se uživajo surove kot dodatek na sendviču ali hladnem prigrizku. Dodaja se jih tudi v vse solate, lahko pa se jih tudi konzervira v kisu. Foto: Pixabay