Tukaj vidimo sladki krompir, ki je oranžne barve. Razlika med sladkim in navadnim (navadnim belim ali rdečim) krompirjem je sicer precejšnja – tako po okusu, sestavi, prehranski vrednosti kot tudi po uporabi. Foto: Pixabay

Sladki krompir je bolj bogat z antioksidanti, zlasti beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Navadni krompir ima več škroba, sladki pa ima bolj kompleksne ogljikove hidrate.

Sladki krmpir je po okusu bolj sladek kot navadni krompir. Je izjemno hranljiv in njegovi gomolji so velikokrat večji kot pri navadnem krompirju. Tukaj vidimo polnjen sladki krompir (lahko ga napolnite z različnimi nadevi, tako zelenjavnimi kot mesnimi). Je zelo priljubljena jed pri ljudeh, ki ne jedo mesa in mesnih izdelkov. Foto: Dani Sušnik/Maja Hrovat
Navadni krompir je vsekakor bolj nevtralnega okusa kot sladki krompir, ki ima bolj izrazit in sladkast okus. Foto: Pixabay
Sladki krompir vsebuje zelo veliko vitamina A (v obliki beta-karotena). več vlaknin in kalija. Več ima tudi naravnih sladkorjev, zato je sladkega okusa. Navadni krompir vsebuje več škroba, kar pomeni višji glikemični indeks, malo sladkorja in je bolj nevtralnega okusa. Ima pa podobno količino vitamina C kot sladki krompir. Foto: Pixabay