Projekt Z odra na oder je namenjen prikazu dela osnovnošolskih gledaliških skupin ob uresničevanju UNESCO ciljev. Tudi danes so se na osnovni šoli Leona Štuklja Maribor zbrali dramski krožki šol iz vse Slovenije, pa tudi dve šoli iz Srbije. Učenci in učenke so na celodnevnem srečanju prikazali pestro paleto dramskih iger.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Srečanje Z odra na oder ni tekmovalnega značaja, ampak je namenjen poglabljanju znanja o gledališki kulturi, o igri ter prvinah gledališke umetnosti nasploh. "Začelo se je s tremi okoliškimi osnovnimi šolami. Takrat smo imeli mentorja, ki je bil sam ljubiteljski gledališki igralec. Kasneje smo želeli gledališko srečanje malo razširiti in smo povabili še druge šole. Tradicija se je začela kar prijemat, ravnateljica osnovne šole Ledina je tedaj predlagala, da bi projekt prijavili kot Unescov projekt, kar se je tudi zgodilo. Naslov srečanja Z odra na oder je že od začetka takšen. Letos sodelujeta tudi dve šoli iz Srbije, iz Kruševca in Požarevca, imeli pa smo pri nas tudi že šole iz Madžarske, Ukrajine in Makedonije," se spominja vodja današnjega srečanja Danijela Kajzer.

»Igram vlogo delavke na upravnem okencu, ki vas vedno vrača, saj vam vedno manjka kakšen papir. Igra Mica - šalterska službenica prikazuje stanje v naši birokraciji, in vsa predstava se odvija okrog tega,« pove Milena iz Kruševca.

Dramska dejavnost za otroke je zelo pomembna, saj z njo otroci krepijo različne kompetence – pa tudi samopodobo in samozavest. Neža in Sofija sta zaigrali v mjuziklu Aquarium. Zakaj radi igrata? "Igram v predstavi Aquarium. V njej pripovedujemo o punci, ki je osamljena, ima pa ribice in njene ribice začnejo govoriti. Obiščejo jo morske deklice, ki jo pripeljejo do princa, in zaljubita se... Igra mi je zelo všeč, ker imam glavno vlogo, rada tudi pojem in plešem."

Neža igra morsko deklico: "Ker uživam v tem, imamo zelo dobro učiteljico, se zabavamo in smejimo."

Tinka je odigrala Kraljico jabolk: "Jaz sem bila dvorna dama, ki z drugimi ni ničesar želela deliti. Mojo jablano so napadle gosenice, katerih sem se zelo ustrašila. Na koncu predstave ugotovim, da je lepo deliti in skupaj smo pojedli jabolka z drevesa."

Osnovnošolci bodo danes odigrali tudi druge zanimive predstave, med njimi Malega Princa, Kako sta Jim in John rešila svet, Maratonce, na koncu pa bo zaigral še šolski band osnovne šole Leona Štuklja.