Obroki, ki jo sestavljajo hitra prehrana so pogosto zelo kalorični, predvsem zaradi velike količine maščob, sladkorja in ogljikovih hidratov. Te visoke kalorije pogosto prihajajo iz nezdravih virov, kot so predelana maščoba, sladkor in beli škrob, ki so energijsko gostejši, vendar telesu ne nudijo pomembnih hranil. Foto: Pixabay
Mnoge hitre jedi, kot so pomfri, hamburgerji, ocvrte piščančje nogice in pice, vsebujejo veliko nasičenih in trans maščob. Te vrste maščob so povezane z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja ter druge zdravstvene težave, saj zvišujejo raven slabega holesterola (LDL) in zmanjšujejo raven dobrega holesterola (HDL). Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Zakaj pa je ta hrana tako priljubljena?

Kot že samo ime pove, jo dobimo hitro, hitro pojemo in že gremo dalje. V okrepčevalnicah tovrstno hrano pripravijo v le nekaj minutah in ker smo navajeni na hiter način življenja, želimo tudi pojesti hitro. Hkrati je tudi topla, slana, mastna. kar je mnogim ljudem všeč.

Hitra prehrana je pogosto pomanjkljiva v vlakninah, vitaminih, mineralih in drugih pomembnih hranilih, ki so potrebne za dobro delovanje telesa. Čeprav lahko hitro prehranjevanje zagotovi hitro energijo, pogosto ne vsebuje snovi, ki bi pripomogle k dolgoročnemu zdravju, kot so vitamini, minerali, antioksidanti in vlaknine. Foto: Pixabay

Obroki s hitro prehrano so pogosto narejeni iz predelanih sestavin, ki so lahko polni umetnih dodatkov, konzervansov, barvil in arom. Te snovi so lahko škodljive, če se zaužijejo v velikih količinah, saj lahko obremenijo telo z nepotrebnimi kemikalijami.

Če že obožujete hitro prehrano, pa je dobra novica ta, da lahko iz bolj zdravih sestavin pripravite hrano, ki na prvi pogled izgleda kot nezdrava, a ker je sestavljena iz zdravih sestavin, je dejansko lahko povsem zdrav obrok (na primer pizza iz polnozrnate moke in veliko zelenjave, hamburger iz polnozrnate moke s svežo zelenjavo brez mastnih omak in mastnega mesa, krompir, pečen v pečici in ne v olju in podobno). Foto: Pixabay