Marsikdo je lahko alergičen na določeno hrano. Najpogostejše alergije so: mleko, jajca, gluten, arašidi in ostali oreški, morska hrana (še posebej školjke), pšenica.

Kaj sploh je gluten?
Gluten je skupno ime za lepljivo, elastično v vodi netopno beljakovino, ki je v krušnih žitih, torej v pšenici, rži, ječmenu, piri in kamutu.
Delež glutena je v različnih žitaricah različno velik. Največ ga je v pšenici in najmanj v ovsu (tu so mnenja zelo deljena).

Znaki oziroma simptomi, da ne prenašate dobro glutena ali ste nanj alergični?
Precej hitro po zaužiti hrani z glutenom, se lahko pojavijo ti znaki:
- povišana temperatura
- omotičnost
- zabuhlost in otečenost (še posebej okrog oči in na obrazu)
- precejšnje napenjanje in vetrovi, zaprtost
- izjemna utrujenost in slabo počutje
- izpuščaji po koži in srbeča koža
- bolečine v mišicah in sklepih
Lahko se pojavijo tudi drugi simptomi, ki jih zaznamo in če smo pozorni na hrano, ki jo uživamo, lahko posumimo, da je kriv gluten. Za potrditev suma, pa je seveda potrebno obiskati zdravnika, ki naredi test alergije na gluten.
