Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk letos uradno praznuje že petnajsto obletnico. Praznujemo ga na tretji petek v novembru, ko uradno obeležujemo tudi dan slovenske hrane. V prejšnjih letih se je tovrsten projekt praznoval tako, da se je v slovenskih vrtcih in šolah ponudil zajtrk, kot so ga v veliki večini največkrat imeli naši dedki in pradedki ter babice in prababice.
Letošnji slogan (glavno sporočilo) se glasi: "Moja izbira je slovenska hrana".

Kakšen torej je tradicionalni slovenski zajtrk? Kaj vsebuje?
Živila, ki zaznamujejo tradicionalni slovenski zajtrk so: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. To so osnovne sestavine, ki so vse seveda slovenske in jih v veliki meri pridelujemo v Sloveniji že skozi več generacij.
Tradicionalni slovenski zajtrk torej praznujemo tetji petek v novembru, kar ves teden že od ponedeljka anprej pa v tistem tednu poteka Teden slovenske hrane.
Teden slovenske hrane spodbuja tudi k bolj trajnostnim in zdravim prehranjevalnim navadam. Slovenija se po kakovosti hrane uvršča v sam vrh, predvsem zaradi naravnih danosti, tradicionalnih postopkov pridelave, strogih predpisov in visokih pričakovanj potrošnikov. V primerjavi z neevropskimi trgi, kjer so regulacije bolj ohlapne ali pa je večji poudarek na kvantiteti kot na kvaliteti, slovenska hrana izstopa po varnosti, svežini in naravnem izvoru.
A veste, da je hrana, ki je pridelana in pripravljena čim bližje vašega doma bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa?
Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.
