V Sloveniji v tednu od 17. do 23. novembra 2025 drugič obeležujemo teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter prednosti lokalno pridelane hrane. Vsem dobro poznan "Tradicionalni slovenski zajtrk" bo letos potekal v petek, 21. novembra.

Namen tedna slovenske hrane je, da bi v restavracijah in mnogih ostalih gostinskih obratih ter tudi mi doma, posegali po hrani, ki izvorno prihaja iz Slovenije. Foto: Naša super hrana

Zakaj obeležujemo teden slovenske hrane?

Teden slovenske hrane poudarja pomen izbiranja lokalne hrane ter povečuje zavedanje o prednostih uživanja slovenskih živil. Cilj je, da prebivalci pogosteje posegamo po slovenski hrani ter s tem podpremo domače kmete in predelovalce.

V vrtcih šolah, zavodih bo v petek zajtrk z jedmi, ki so po tradiciji bile za zajtrk včasih

Že tradicionalno je na dan Tradicionalnega slovenska zajtrka v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami po vsej Sloveniji na voljo slovenski zajtrk s temi jedmi: kruh, maslo, med, jabolko in mleko.
Letošnji slogan se glasi "Moja izbira je slovenska hrana"

Pet sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki imajo v Sloveniji bogato tradicijo: maslo, namazano na kruh, po njem pa med. Zraven toplo mleko in jabolko za posladek. Foto: BoBo
Začenja se teden slovenske hrane