Poklanjamo pet mladinskih literarnih del, ki so izšle v ponatisu v letošnjem letu, sicer pa gre za precej poznane mladinske literarne klasike, ki so vse izšle v zbirki Zvezdna Beletrina v letu 2024.

Kako do ene od knjig?

Odgovorite na vprašanje in zraven napišite, katero od petih knjig si najbolj želite.

Odgovor napišite kot komentar na Facebooku ali Instagramu.


Facebook prispevek: https://www.facebook.com/cisthudo/posts/pfbid0LGvEuRfHCrC1Cpao3B9yq216ZU8NbMdSwQAgVfdQg7oPxYivtSbA1375VCAnC1j4l

Nagradna igra traja od 9.6. 2024 do 23. 6. 2024 do polnoči.

Pravila nagradne igre so zapisana tukaj.

Nagradno vprašanje: Iz kje prihajata glavni junakinji knjige Dvojčici?

  1. knjiga: Hiša granatnih jabolk in Sebični velikan. Avtor: irski pisatelj Oscar Wilde. Število strani: 140
    Gre za dve različni zgodbi, ki nosita pomembna sporočila in sta pogosto preučevani zaradi svojih moralnih naukov in simbolike.
    "Hiša granatnih jabolk" je sicer zbirka pravljic, ki jo je Oscar Wilde prvič objavil leta 1891. V zbirki so štiri zgodbe:
    - Infantinjin rojstni dan: Pripoveduje o španski princeski, ki dobi za rojstni dan škrata. Škrat jo zabava, a ko se zave, da se mu princesa in njeni dvorjani smejijo zaradi njegovega videza, mu srce poči od žalosti.
    - Mladi kralj: Mladenič postane kralj in pred svojo kronanjem spozna, da je bogastvo njegovega kraljestva pridobljeno s trpljenjem ljudi. Odloči se odpovedati razkošju in vladati pravično.
    - Ribič in njegova duša: Ribič se zaljubi v morsko deklico in je pripravljen prodati svojo dušo, da bi lahko živel z njo. Ko se končno loči od svoje duše, ugotovi, da ljubezen ni vedno brezpogojna in sreča ni vedno zagotovljena.
    - Zvezdan: Mladenič, ki verjame, da je poseben, ker je bil najden pod zvezdo, postane aroganten in krut. Ko ugotovi svojo resnično naravo, se spremeni in postane usmiljen in dober.

    Sebični velikan pa je kratka zgodba, ki je bila prvič objavljena leta 1888. Govori o velikanu, ki ima čudovit vrt, a ga ne želi deliti z otroki. Postane zelo sebičen in postavi visoko ograjo, da bi preprečil otrokom vstop. Zaradi tega vrt ne cveti več, temveč je vedno zima. Sčasoma velikan ugotovi, da mu otroci prinašajo srečo in pomlad. Ko jim dovoli, da se igrajo v njegovem vrtu, se narava znova prebudi.
Hiša granatnih jabolk in Sebični velikan sta dve različni zgodbi. Hiša granatnih jabolk je pa še dodatno razdeljena na kratke pravljice. Foto: Tanja Mojzer

2. knjiga: Knjiga o džungli, avtor: indijski pisatelj angleških korenin: Rudyard Kipling. Prevod v slovenščino: Janez Gradišnik. Ilustracije: W. H. Drake, John Lockwood Kipling, David Ljungdahl. Število strani: 452.

Gre za zgodbe o človeškem dečku po imenu Mavgli, ki so ga vzgojili sprva volkovi in kasneje živali v divjini. V teh zgodbah se živali izkažejo kot Mavglijevi zavezniki in nasprotniki (mati Volkulja, volk Akila, krdelo volkov, medved Balu, panter Bagira, tiger Šir kan …). Skozi zgodbe se razkriva odnos med človeškim in živalskim svetom. Kot je zapisal Kipling: »Moč volka je trop – posamezniki od skupine pridobijo prav toliko, kot skupina pridobi od posameznikov!« Knjiga o džungli je zgodba o življenju poosebljenih živali v džungli, a hkrati tudi o ravnanju in razmišljanju ljudi. Zanimivo je, da Kipling nikoli ni v resnici obiskal džungle Seoni, o kateri piše v knjigi, ampak je črpal le iz izkušenj drugih in fotografij, ki jih je skrbno opazoval. Najpomembnejša življenjska lekcija v Knjigi o džungli je ne biti strahopetec. Tako kot Mavgli se moramo soočiti s svojimi strahovi, pridobiti samozavest in zmagati nad njimi.

Knjiga o džungli je sestavljena iz različnih zgodb, ki govorijo o dečku, ki so ga vzgajali volkovi in ostale živali v divjini. Foto: Tanja Mojzer

3. knjiga: Ko zorijo jagode. Slovenska avtorica: Branka Jurca. Ilustracije: Klara Jager. Število strani: 252.

Glavna junakinja knjige Jagoda se pogosto sprašuje: »Sem lepa? Nisem lepa?« Ker v njenem času selfiji seveda še niso obstajali, se ne more ogledovati na družabnih omrežjih. Zato svoj obraz nariše s svinčnikom.

Čeprav si oče želi, da bi šla na gimnazijo, se Jagoda odloči za srednjo oblikovno šolo. Poleg tega se ji v nekaj dneh zgodi še milijon stvari. Najpomembnejša: ljubi Dragi. To je fant, v katerega se Jagoda zaleti sredi mesta, ker sanjari, namesto da bi gledala naprej. Dragija kmalu, kot v kakšnem romantičnem filmu, srečuje povsod in že je z njim v kinu, zaljubljena do ušes. Pa je tudi on vanjo? Dogaja se še nekaj: Dragi je ljubosumen na Nejca, ki mu Jagoda pomaga, da se sreča z očetom, za katerega petnajst let sploh ni vedel, da obstaja. Vendar pa oče ni tak, kot bi si Nejc želel. Dekle pomaga tudi trem ptičkom brez gnezda, otročkom, ki sta jih starša pustila same, ker sta šla v Nemčijo služit denar.

Jagoda je glavna 15-letna junakinja, ki hodi v osmi razred, kjer ima najboljšo prijateljico Ireno. Zaupa ji vse svoje skrivnosti. Ena od njih je njena ljubezen, fant Dragi. Foto: Tanja Mojzer

4. knjiga: Potovanje v tisočera mesta, avtor je slovenski pisatelj, pesnik, dramatik in esejist: Vitomil Zupan. Ilustracije: Maksim Sedej. Število strani: 216.

Gre za roman, ki opisuje pisateljeve spomine na potovanja po svetu. Pisatelj je v tej knjigi združil elemente potopisne literature, esejistike in avtobiografije.
Roman se osredotoča na njegovo osebno izkušnjo in doživljanje različnih mest in kultur. Knjiga ni le pripoved o geografskih lokacijah, temveč tudi refleksija o človeški naravi, družbenih pojavih in osebnih razmišljanjih. Avtor skozi svoje pripovedovanje raziskuje različne vidike človeške eksistence in zaznave, kar daje knjigi filozofski pridih.
V "Potovanje v tisočera mesta" Zupan uporablja bogat jezik in slog, ki je značilen za njegovo literarno ustvarjanje. Knjiga je zanimiva za bralce, ki uživajo v globokih razmišljanjih in želijo skozi literaturo potovati ter odkrivati različne svetove.

Ta roman je pripoved, ki je človeško topla, nabita s pozitivnimi čustvi, kot so ljubezen, prijateljstvo, zvestoba in odkritosrčnost. Foto: Tanja Mojzer

5. knjiga: Dvojčici, nemškega avtorja Ericha Kästnerja. Prevod v slovenščino: Aleš Šteger. Ilustracije: Walter Trier. Število strani: 90.

Zgodba govori o dveh izjemno podobnih si deklicah. Prva je Luise Palfy z Dunaja in druga, Lote Körner iz Münchna. Spoznate se na počitnicah v Alpah. Sta si resnično zelo podobni, le pričeski imata malce drugačni: ena je kodrolasa, druga ima kite. Na počitnicah sta nerazdružljivi, mislita si, da sta morda enojajčni dvojčici. To tudi skleneta razvozlati. Zakaj vendar živita ločeno in o tem ničesar ne vesta? Naredita načrt: po počitnicah zamenjata vlogi – Lota odpotuje k očetu na Dunaj, Luisa k mami v München. Toda začenjajo se prvi »spodrsljaji in luknje v načrtu« – skrivnosti prihajajo na dan. In tukaj bralcem ne bo zmanjkalo smeha in skrbi. Kaj bo z deklicama in kaj z njunimi starši? Pisatelj Erich Kästner je vedno trdil, da morajo imeti otroške knjige srečen, pozitiven konec. Se bo to v knjigi Dvojčici res zgodilo?

Dvojčici se spoznata na počitnicah v Alpah in naredita drzen načrt: po koncu počitnic odpotujeta v zamenjani vlogi do svojega očeta in mame, ki živita ločeno. Foto: Tanja Mojzer