Za katera igrišča gre?

Kar sedem jih je, kjer bo ekipa snemala videospot, in sicer v Izoli, Ljubljani, Kopru in Mariboru.
"Ker je to prostor, kjer se družim s prijatelji in se imamo top! Pridi še ti", je za svoje igrišče na Bratoževi ploščadi navijala Zala iz Ljubljane.

Športno rekreativni park Livade ob OŠ Livada v Izoli. Foto: Arhiv filma Igrišča ne damo

Gentiana iz Izole pa za izolsko igrišče pravi: "To je moje rojstno mesto, soseska, v kateri sem odraščala in igrišče, ki je že veliko generacij pospremilo v svet."

Kaj pa mariborski skate park?
"Je eden največjih skate parkov in prvi te dimenzije v Sloveniji. Zanj smo se borili preko iniciative #mariborZAsk8park ,sedaj pa več kot pričakovano služi svojemu namenu, saj je nabito poln vse dni ter povezuje različne generacije, ki se tam aktivno ukvarjajo z urbanimi športi ali se zgolj družijo" pravi Iztok Šumatić, predsednik Rolkarske zveze Slovenije.

Mariborski skate park. Foto: Arhiv filma Igrišča ne damo

Videospot bo režiral Tosja Flaker Berce, ki se podpisuje tudi pod mladinsko komedijo Kaj pa Ester iz leta 2023. Direktor fotografije, Peter Perunović, pa je znan po videospotih pevke Senidah in skupine Mrfy, ki jo slišimo tudi v filmu Igrišča ne damo!

Foto: Arhiv filma Igrišča ne damo

Film je del kampanje #GibanjeZaGibanje

Namen kampanje #GibanjeZaGibanje je spodbuditi mladostnike iz vse Slovenije, da prekomerno rabo naprav z zasloni in vse večjo družbeno izoliranost uravnotežijo z več gibanja na prostem in kakovostnim druženjem.

Po snemanju videospota se bo kampanja nadaljevala

GibanjeZaGibanje je vzbudilo veliko zanimanja. Pri njej bo sodelovala tudi Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki bo v sodelovanju s kreativnim studiem Trampolin in ustvarjalci filma Igrišča ne damo! v naslednjih mesecih izvedla številne dejavnosti. Menijo, da ravno zapiranje igrišč posredno poglablja socialne razlike v skupnostih, med prikrajšanimi pa se kopiči nezadovoljstvo in jeza.

Napovednik filma Igrišča ne damo

"Pomembno je, da šolska igrišča (p)ostanejo dostopna vsem otrokom, saj so ključnega pomena ne le za njihovo zdravje, ampak tudi dobro počutje njihovih družin. Zato pozivamo pristojne institucije, da omogočijo dostop do igrišč ter na ta način spodbujajo gibanje otrok in mladine na prostem. Kje drugje se lahko ljudje lažje srečujejo in razvijajo dobre medčloveške odnose kot pri igri. Odgovorni odrasli lahko največ storijo za varovanje igrišč pred razdiralnostjo nekaterih posameznikov s svojo prisotnostjo, ne pa z zapiranjem igrišč in posledično z usmerjanjem otrok in mladine pred zaslonske medije. Prihodnost bo vključujoča, solidarna, povezovalna in kulturna – ali pa je ne bo," je mnenja Anita Caruso, predsednica Strokovnega sveta za humanitarne programe ZPMS s področja socialnega varstva.

Igrišče na Brilejevi v Ljubljani. Foto: Arhiv filma Igrišča ne damo

5. septembra prihaja film v kinematografe

Film govori o mladih aktivistih. 12-letna Alma se z očetom preseli v novo sosesko v Ljubljani, ki je skejtarsko “gnezdo” sošolke Lune. Dekleti se na začetku ne razumeta najbolje, hkrati pa se napetosti v njunem odnosu vse bolj stopnjujejo. Ko Alma izve, da bo gradbeno podjetje, kjer je zaposlen tudi njen oče, porušilo igrišče z zelenimi površinami in bo namesto tega zgradilo ogromno parkirišče, se v njej zbudi borbeni duh. Boj za igrišče, drevesa in čisti zrak jo poveže z Luno in njeno družbo. Druščina ima le teden dni, da reši igrišče. Njihov moto je: “Kdor zafrkne - naj crkne!”

Kdo bo igral v filmu?

Mnogi mladi, ljubitelji igrišč in skajtanja, pa tudi znani slovenski igralci in igralke, kot so Marko Mandić, Gregor Zorc, Tihomir Stanić, Ivana Roščić, Enis Bešlagić, Saša Pavček, Voranc Mandić, Sarah Al Saleh, Mark Jacob Cavazza in Dario Nožić Serini.