Zastave držav članic Evropske unije. Foto: Pixabay

Evropska komisija ima izključno pravico predlagati nove zakone in predpise v EU. Ti predlogi so usmerjeni v izpolnjevanje ciljev in politik, določenih v pogodbah EU, in zajemajo širok spekter področij, kot so okolje, promet, energija, enotni trg in podobno.

Predlagani zakoni gredo v razpravo in sprejemanje Evropskemu parlamentu in Svetu EU, kjer jih lahko ti organi sprejmejo ali zavrnejo.

Ko so zakoni sprejeti, je naloga Komisije, da zagotovi njihovo pravilno izvajanje po vsej EU

Spremlja, kako države članice uresničujejo evropsko zakonodajo in lahko proti njim sproži pravne postopke, če te ne izpolnjujejo svojih obveznosti.
Komisija tudi izvaja politike in proračun EU ter nadzoruje programe financiranja.

Infodrom: Evropska komisija in naša slovenska kandidatka Marta Kos

Komisijo sestavlja predsednik in 26 komisarjev (vsak komisar prihaja iz ene države članice), ki so pristojni za različna področja politike, kot so trgovina, okolje, pravosodje, izobraževanje ipd. Skupaj tvorijo "kolegij komisarjev".

Predsednik Komisije ima pomembno vlogo pri določanju splošne usmeritve in strategije Komisije. Komisarji delujejo v kolektivnem duhu, čeprav je vsak odgovoren za določeno politično področje.

Stavba Berlaymont v središču glavnega mesta Belgije v Bruslju. Foto: EPA

Kje je sedež evropske komisije?

Sedež Evropske komisije je v Bruslju, prestolnici Belgije. Glavna stavba, kjer deluje Komisija, je Berlaymont, ki je v evropski četrti Bruslja.

Poleg Bruslja ima Evropska komisija tudi pisarne v Luksemburgu, kjer se izvajajo nekatere administrativne naloge. Bruselj pa ostaja glavno središče delovanja Komisije, saj tam potekajo ključne politične in izvršilne dejavnosti EU.