V oddaji Infodrom: Bolj zdrava hrana v šoli

Kakšna naj bi bila zdrava in uravnotežena prehrana za učence?

Čim bolj raznolika, da dobijo vse potrebne hranilne snovi. Kombinacija vseh makrohranil (ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob) v vsakem obroku. Pomembno je imeti tri glavne obroke na dan in dve manjši malici. Seveda pa je treba hrano uživati v zmernih količinah, še posebej sladkarije in prigrizke.

Učenci, ki se prehranjujejo zdravo in uravnoteženo, imajo boljšo koncentracijo v šoli, več energije za telesne dejavnosti in boljše splošno zdravje. Foto: Pixabay

Kakšna je sestava zdravih hranil v prehrani?

Ogljikovi hidrati

So glavni vir energije, potrebni za telesno in umsko dejavnost. Pomembno je izbirati kompleksne ogljikove hidrate, kot so polnozrnati kruh, testenine, rjavi riž in ovseni kosmiči. Izogibamo se predelanih sladkih izdelkov, ki imajo malo hranilne vrednosti.

Beljakovine

Potrebne so za rast in obnovo tkiv. Zdravi viri vključujejo pusto meso (piščanec, puran), ribe, jajca, mlečne izdelke, stročnice (fižol, grah, leča), oreščke in semena.

Maščobe

So pomembne za razvoj možganov in hormone, a izbirajmo zdrave maščobe, kot so nenasičene maščobe iz rib, oreščkov, semen, oljčnega in repičnega olja. Izogibajmo se nasičenih maščob (hitri obroki, sladkarije) in transmaščob (predelani prigrizki, ocvrte jedi).

Sadje in zelenjava

Zagotavljata vitamine, minerale, vlaknine in antioksidante. Učenci naj pojedo vsaj pet porcij sadja in zelenjave dnevno, v različnih barvah, da pridobijo čim več različnih hranil.

Mleko in mlečni izdelki

Vsebujejo kalcij, ki je pomemben za razvoj kosti in zob. Priporočeni so jogurt, sir in mleko, lahko tudi rastlinski nadomestki (kot so mandljevo, riževo ali ovseno mleko), obogateni s kalcijem.

Voda in nesladkani čaji

Pomembno je, da učenci spijejo dovolj vode čez dan. Izogibajmo se sladkanim pijačam in gaziranim sokovom, ki vsebujejo veliko sladkorja.

Sveže sadje in zelenjava ter predvsem kuhana hrana in ne pečena v večjih količinah olja je ključ do zdravega prehranjevanja in dobrega počutja. Foto: Pixabay