Z enim stavkom lahko z gotovostjo trdimo, da jetrom škodujejo popolnoma vsi "strupi". Strupi pa so za telo vsa predelana hrana (predelani mesni, mlečni, sladki izdelki), mastna hrana, zdravila, nezdrave, škodljive razvade, gazirane in sladke pijače, hitra prehrana, mastne in slane omake, ... S to hrano jetra zelo obremenjujemo, kar vodi k različnim boleznim. Foto: Pixabay

Osnovna naloga jeter je razstrupljanje snovi, ki jih zaužijemo s hrano in pijačo, skladiščenje glikogena in mnogih vitaminov ter beljakovin in drugih za življenje pomembnih snovi.
V njih nastaja žolč (tekočina), ki je udeležen pri prebavi.

Najbolj pomagamo našim jetrom, če uživamo hrano, ki je čim manj predelana, kar pomeni, da je v takšni obliki, kot jo najdemo v naravi. V pri vrsti je to zelenjava, sadje, oreški. Foto: Pixabay
Tudi nekatere začimbe izredno pomagajo našemu zdravju in jetrom. Med njimi je kurkuma, ingver, česen, pegasti badelj, tudi črni poper, cimet. Potrebno pa jih je dozirati redno, a v majhnih količinah. Foto: Pixabay