Povprečni menstrualni ciklus traja okrog 30 dni, sama menstrualna krvavitev pa okrog pet dni. Krvavitev nastane zato, ker jajčece, ki je potovalo po jajcevodu do maternice, ni bilo oplojeno. Zato se stena maternice olušči, kar ženska zazna kot krvavitev iz nožnice. Na spodnje perilo zato položimo sterilne vložke ali v nožnico vstavimo tampon. Foto: Shutterstock

Dekleta, prav je, da ste o menstruaciji seznanjene in da poznate njene zakonitosti, saj boste le-tako razumele, zakaj menstruacijo spremlja tudi nihanje razpoloženja, želja po določeni hrani (načeloma sladki ali beljakovinski) in utrujenost. Vsi ti znaki pa se ponavad pojavijo že nekaj dni pred menstruacijo, kar poznamo pod imenom PMS (predmenstrualni sindrom), ki je lahko celo bolj neprijeten kot sama menstruacija.

Tukaj lepo vidimo ženske spolne organe: levi in desni jajčnik ter maternico v sredini. Izmenično jajčece dozoreva v levem in desnem jajčniku (en mesec v levem, naslednji v desnem in tako naprej). Foto: Pixabay

Menstrualni cikel je vsebuje folikularno fazo, fazo ovulacije in lutealno fazo.

Folikularna faza (priprava jajčec) se začne prvi dan menstruacije in traja do ovulacije (približno 10 do 14 dni). Hipofiza (del možganov, ki tvori hormone) stimulira jajčnike, da ustvarijo 5 do 20 majhnih cist – foliklov. V vsakem dozoreva jajčece.

Hormon estrogen v tem obdobju raste. Vodi do sprememb v maternični sluzi, ki postane vlažna, belkasta in lepljiva. Obloga materničnega vratu postane prozorna, spolzka in raztegljiva (videti je kot jajčni beljak), kar je znak bližine ovulacije.

Ovulacija (plodno obdobje)
Med ovulacijo se pretok krvi v jajčnike poveča. Pomembno: Jajčece se sprosti v jajcevod. V tem obdobju se ženske počutijo dobro. Možgani pospešeno sproščajo endorfin in serotonin, hormona sreče. Lahko pride so blažje krvavitve, tudi napihnjenosti. Ovulacija traja dan ali dva. V tem času je ženska najbolj plodna, saj je jačece v jajcevodu in na poti do maternice.

Lutealna faza
Ko se jajčece sprosti iz jajčnika, se folikel spremeni v rumeno telesce, ki še naprej izloča hormone. Rumeno telesce začne proizvajati hormon progesteron in le majhne količine estrogena. Kombinacija obeh hormonov še vedno ohranja odebeljeno plast na notranji steni maternice. Obloga materničnega vratu postane belkasta in gosta. Zrelo jajčece prispe v maternično votlino nekaj dni po ovulaciji.

Pomembno: Če do oploditve ni prišlo, rumeno telesce propade ter preneha izločati hormona progesteron in estrogen. Njun padec povzroči, da se odebeljena plast na notranji strani maternice začne luščiti, neoplojeno jajčece pa se izloči z menstrualno krvjo. V primeru, da je prišlo do oploditve jajčne celice, visoka raven progesterona ohranja povišano bazalno temperaturo ženske, kar je prvi znak zanositve.

Puncam in ženskam se zelo priporoča, da spremljajo svoj menstrualni cikel in si zapisujejo, kdaj imajo menstruacijo. Tako tudi vedo, kdaj je ovulacija (na sredini cikla). Kot rečeno, pa cikel spremljajo tudi razpoloženjska nihanja, slabosti in utrujenost. Sčasoma vsaka ženska spozna, kaj ji najbolj ustreza in si lajša tegobe z določeno hrano, čajčki in počitkom. Foto: Pixabay