Nik in Nika v svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, se lotujeta zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade pa spodbujala k ustvarjanju in raziskovanju.

Zato sta v eni izmed Krompirjev na obisk povabila zdravnico Tjašo, ki jima je pokazala, kako deluje naprava za ultrazvočni pregled srca.

Takšno napravo imajo pri zdravniku za srce - kardiologu, ki lahko zaradi njene sposobnosti zaznavanja notranjosti telesa s pomočjo ultrazvočnih valov, preveri, če tvoje srce deluje kot mora. Na dnu prispevka ste zato vabljeni, da si pogledate posnetek ultrazvoka srca, ki je nastal v eni od oddaj Sobotni krompir!

Kako deluje ultrazvok?

Kot nam pove že njegovo ime, je ultrazvok v resnici zvok, ki pa je tako visok, da ga naša ušesa ne zaznajo. Ultrazvočni aparat skozi ultrazvočno sondo oddaja ultrazvočne valove različnih frekvenc oziroma različnih glasnosti.

Ultrazvok se lahko giblje skozi tekočino in tkiva, ne more pa prodreti skozi zrak ali gosto mineralno tkivo, kot so kosti.

Zato lahko s spremljanjem ultrazvočnih valov narišemo sliko! Slikovni tehniki na osnovi ultrazvoka, ki omogoča vizualizacijo različnih tkiv v telesu, rečemo ultrasonografija. Z njo lahko odkrijemo morebitne poškodbe, zato to tehniko uporabljajo v zdravstvu.

Ultrazvočna sonda, ki si jo lahko ogledaš v spodnjem videu, mora biti dovolj ozka, da lahko z njo vidimo med rebra. Srce se namreč nahaja za rebri prsnega koša.
Ultrazvok srca