Imate radi grah? Te zanimive zelene kroglice, ki jih velikokrat jemo zraven riža, v kakšni omaki ali pa v kakšni zelenjavni juhici. Naj vam razkrijemo, da grah ni le izjemno okusen, ampak tudi zelo zdrav. Načeloma ga vsi obožujejo.
Grah je zraven fižola izjemno pogosto na meniju tudi pri ljudeh, ki ne jedo mesa oziroma nobenih živalskih proizvodov, saj je zelo nasitna stročnica, polna hranljivih snovi, beljakovin in vitaminov. Uporablja se lahko svež v obliki solat ali kuhan, podobno kot fižol.
Nekuhanega sicer jemo zelo poredko, največkrat je pripravljen tako, da je vsaj malce pokuhan (npr. 10 minut v vreli vodi).
Zgodovinsko je grah starejšega izvora kot fižol, arheologi menijo da je bil poznan pred več kot 2000 leti v prehrani ljudi in da je njegova domovina Azija. Obstaja mnogo vrst graha, na Slovenskem pa je najbolj cenjen veliki rumeni grah, ki ima zelo tanko kožico in veliki zeleni grah imenovan tudi »sladki« ali »cukrar«, ki je zelo primeren za konzerviranje oziroma vlaganje v kozarce.
Še zanimivost o ogljikovem dioksidu med kaljenjem graha iz oddaje Male sive celice
Dobra novica za vrtnarje, ki na svojem zelenjavnem vrtu gojijo grah
Poleg tega, da je uživanje graha zelo zdravo, pa grah dobro vpliva tudi na zemljo, v kateri raste. Tako, kot druge stročnice, tudi grah veže dušik iz zraka in ga uskladišči v tleh. Grah je tako smiselno saditi pred in po rastlinah, ki so bolj "požrešne" in potrebujejo veliko hranil v zemlji )npr. tam, kjer je bila cvetača, ohrovt, soja, ...)
Jedi iz graha
Nekaj smo jih že našteli. Dobro je vedeti, da je grah, ko se spasira ali spešta izredno mazljiv, če mu dodamo še kakšno drugo zmes (lahko tudi kislo smetano, rastlinske napitke, začimbe). Iz njega lahko naredimo okusne polpete ali kroglice. Zelo dobro se kombinira z dejansko vsako zelenjavo, žitaricami, tudi mesom in ribami.