Kadar živa bitja oddajajo svetlobo in se zaradi tega tudi svetijo v temi, ta pojav imenujemo luminiscenca. Povzroči jo posebna kemična reakcija ali pa celo električna energija, ki nastane kot reakcija v teh res posebnih živih bitjih.

Celo morje se lahko sveti v temi. Seveda zaradi planktona, ki ga pobarva. Najbolj znana plaža z vodo, ki se v temi sveti zaradi planktona, je na Maldivih. Foto: EPA

ZAKAJ SE SVETIJO V TEMI?

Večina živih bitij, ki imajo to sposobnost, sicer prebiva v morskih globinah. Nekatera svetlobo uporabljajo kot posebno vrsto komunikacije. Nekatera se pričnejo svetiti v nevarnosti, nekatere pa s to osupljivo lastnostjo privabljajo v parjenje.

Nekatere alge in korale se svetijo v temi! Pa tudi nekateri mehkužci in žuželke ... ta pojav je tako zanimiv, da so ga v raziskovanju poskusili poustvariti celo znanstveniki.

Japonski znanstveniki so se z luminiscenco poigrali kar sami. Gensko so spremenili ribe vrste Zebrica. Spremenili so jih tako, da so jim dodali gen ene od meduz, ki se sveti v temi. Potem so tudi ribice dobile to sposobnost! Foto: EPA