Košati rep (ki je približno enako dolg kot trup) je vevericam pri plezanju in skakanju v pomoč pri ravnotežju. Ponoči jim služi kot pokrivalo in za ohranjanje telesne toplote. Ali ste vedeli, da s premikanjem repa kažejo počutje in razpoloženje?

Poglejte ta košat rep! Foto: BoBo

Brčice jim omogočajo orientacijo. Imajo pa tudi zelo oster vid, a ne ločijo barvnih odtenkov. Na vseh prstih (razen prednjega palca) imajo dolge in ostre kremplje.

Veverice so spretne plezalke in hitro smukajo iz drevesa na drevo. Foto: BoBo

Hranijo se z oreščki, borovnicami, semeni ter gobami ali zelišči, pticam in žuželkami, pa tudi jajca kradejo. Skozi vse leto skladiščijo hrano za zimsko zalogo. Hrano skrijejo v drevesne dupline, grmovje ali bližino dreves.

Včasih se zgodi, da na hrano, ki so jo spretno skrile v različne kotičke, preprosto pozabijo. Foto: BoBo

Pogosto se veverice naselijo v drevesni rogovili ali v opuščeno duplino, kjer iz vejic, mahu in slamic naredijo veliko okroglo gnezdo za svoje mladičke.

Pozimi je hrane manj, zato so jeseni zelo pridne in si delajo zalogo. Foto: BoBo
Po barvi je veverica močno spremenljiva in tudi v istem kraju so lahko veverice različnih barv. Najpogosteje so to seveda različni odtenki rjave, tudi črne barve. Kožuh je lahko rdeč, rjav, siv ali črn. Trebuh pa je vedno bel. Foto: BoBo
S kremplji, ki jih ima na sprednjih okončinah si zelo pomaga pri plezanju. Foto: BoBo
Zimski kožuh ima debelejšo dlako, ki je tudi temnejša. Foto: BoBo
Ponoči služi veverici rep za pokrivalo in ohranjanje toplote telesa. Premikanje repa kaže na počutje in razpoloženje živali. Z njim je veverica zelo spretna pri lovljenju hrane. Foto: BoBo
Ima zelo oster vid, kar je zanimivo pa je to, da ne loči pa barvnih odtenkov. Foto: BoBo
Hop po želode in lešnike! Foto: BoBo