Siamska mačka je kratkodlaka pasma domačih mačk. Lahko so različnih barv, imajo pa temnejšo obrazno masko in temna znamenja na uhljih, tacah in repu.

Siamska mačka ima zelo velikokrat temnejšo dlako na obrazu kot na drugih predelih. Foto: Pixabay

Ste vedeli, da siamska mačka izvira pravzaprav s Tajske, država se je namreč imenovala Siam in od tam izvira to ime? So temperamentne po karakterju in se rade igrajo.

Še ena zelo zanimiva lastnost je, da se siamska mačka ponaša z izredno izrazitimi potezami. Njeno telo je dolgo in vitko, uhlji so veliki, široki in zašiljeni proti vrhu. Ena izmed najbolj izstopajočih potez so tudi čudovite modre oči.

Da gre za siamsko muco jih velikokrat izdajo njihove modre oči. Foto: Pixabay

Dlaka siamke je fina, kratka in gladka. Zanimivo je, da se vse siamske mačke skotijo bele, tipična temnejša obarvanost udov (tac, repa, ušes in obrazna maska) po kateri slovijo, pa se razvije šele kasneje. Na začetku so se razstavljale samo siamke s tjulnjastimi oznakami, kasneje pa so se razvile tudi druge barvne kombinacije. Danes poznamo siamske mačke v številnih različnih barvah kožuha in vzorcih kože.

Foto: Pixabay

Siamska mačka ima vsekakor izredno izrazit temperament. To je neverjetno inteligentna mačka, ki pa slovi tudi po svoji muhavosti – lahko je izredno prijazna in družabna, lahko pa je tudi nekoliko zadržana in zamerljiva.

Nase bo opozorila z glasnim oglašanjem in vam bo nenehno za petami, saj obožuje pozornost. Gre za mačko, ki se izredno močno naveže na skrbnika, zaradi česar ji nekateri pripisujejo pasje lastnosti. Na splošno pa je gotovo to, da s siamko v vašem domu nikoli ne bo dolgčas. Njihova igrivost in družabnost jih odlikuje kot odlične družinske mačke, ki pa potrebujejo kar nekaj človeške pozornosti.