Narcise so ene izmed prvih cvetlic, ki lahko pokukajo na plano že vse od februarja do aprila oziroma maja. Seveda je odvisno od tega, kako mrzla je zima.

Če jih želimo imeti na našem vrtu, jih moramo posaditi, kar pomeni, da moramo v zemljo zasaditi čebulice že jeseni. Čebulice nato v zemlji prezimijo in ob toplem pomladnem vremenu iz njih začnejo poganjati zelena stebla narcis, kmalu za tem pa tudi prekrasni cvetovi.

Poznamo veliko različnih vrst narcis - vse od belih, oranžnih in vseh mogočih kombinacij med rumeno, belo in oranžno barvo. Foto: Pixabay

Vrste narcis se med seboj razlikujejo predvsem po barvi cvetov, številu cvetnih listov, dišavnosti, odtenkih rumene, bele in oranžne barve in še bi lahko naštevali.

Takšen pogled na narcise nas tudi včasih dočaka. Foto: Pixabay

Zelo velik pozor!

Lepotice narcise vsebujejo strup!

Čebulice narcis posadimo v jamice zemlje že jeseni in jih popolnoma prekrijemo z zemljo. Foto: Pixabay
Narcise so zelo odporne na mraz in čebulice lahko brez težav prezimijo v zemlji. Pa tudi cvetovi znajo kakšen dan, dva ali tri preživeti v družbi snega. Foto: Pixabay

Kljub strupeni sluzi pa narcisa ni popolnoma varna pred škodljivci in boleznimi. Najpogosteje jo napade čebulna pršica, za katero je značilno, da raje napade posajene čebulice kot tiste v naravi. Pršica najprej napade čebulni vrat in se nato razširi po celotni rastlini.

Znaki so žagaste brazgotine ob robovih listov, rast bolne rastline pa je okrnjena. Rastlina je nižje rasti, pogosto cveta sploh ne razvije. Učinkovine, kako odstraniti čebulno pršico še niso razvili.