Nosorog spada v družino lihoprstih kopitarjev, ki se je prvič pojavila v obdobju eocena pred okoli 50 milijoni let. Danes v savanah in travnatih pokrajinah Afrike živita dve, v Južni Aziji pa tri vrste. Črni nosorog, javanski nosorog in sumatranski nosorog so skrajno ogrožene, indijski nosorog pa prizadeta vrsta.

Poglejte ta nos, oziroma kar dva nosova. Foto: Pixabay

Nosoroge odlikujeta velikost in teža. Tehtajo lahko krepko čez eno tono, dolgi pa so od dva do štiri metre.

Eden od staršev in nosorog mladiček. Foto: Pixabay

Na vsaki okončini imajo po tri prste. Na hrapavih nastavkih na lobanji sta pri afriških vrstah nasajena dva roga (mi jim pravimo nosova), v celoti zgrajena iz roževine. Pri azijskih vrstah pa je rog le en. Nosorogi imajo do dva centimetra debelo varovalno kožo in za sesalce razmeroma majhne možgane (400-600 gramov). So rastlinojede živali, ki živijo posamič ali v parih. Dobro slišijo in vohajo, toda slabo vidijo. Večina nosorogov živi okoli 50 let, lahko pa tudi dlje.

Nosorogi jedo samo rastlinje in so dandanes močno ogrožena vrsta. Foto: Pixabay
Samica nosi mladička 17 do 18 mesecev in približno dve leti sesa mleko. Največja posebnost pa je ta, da mladiček lahko takoj po rojstvu že hodi. V prvem letu doseže dva metra dolžine in skoraj en meter višine. Foto: Reuters