Nutrija ali bobrovka je velik rastlinojedi glodavec. Živi v vodi ali na obvodnih področjih, najdemo pa jo lahko v Severni in Južni Ameriki, Evropi, Afriki in Aziji. Seveda pa tudi v Sloveniji, na primer v Ljubljani ob reki Ljubljanici. Malce naprej od Kliničnega centra proti Mostam. Tam jih skoraj ne morete zgrešiti. Foto: T. M.
Nutrija obožuje plavanje in sončenje ob vodi. Foto: Bobo

Po videzu spominja na veliko podgano. Odrasle živali tehtajo od 5 do 9 kg ter merijo od 40 do 60 cm v dolžino brez repa, ki meri dodatnih od 30 do 45 cm. Nutrije imajo grobo dlako temnorjave barve s svetlim predelom okrog smrčka. Najlaže jih je prepoznati po živo oranžnih sekalcih in plavalni kožici na zadnjih nogah.

Nutrija je najbolj znana po tem, da ima sprednje zobe zelo velike. So pa oranžne barve, kar je za zobe resnično velika posebnost. Foto: BoBo

Hrana, ki jo obožujejo

Najraje imajo bananine olupke, sicer pa niso izbirčne, pojedo jabolka, zelenjavo, star kruh. Kadar ne plava, pohrusta tudi kakšnega rakca ali polžka, ki ga izkoplje na obrežju reke ali si ga prisvoji od druge živali. Nutrija spada med precej lačne in neizbirčne vegetarijanke.

Foto: BoBo

Njen želodec terja obilico vodnih, obvodnih, močvirskih rastlin, menda zaužije kar četrtino svoje teže na dan.

Foto: BoBo

Vrsta izvira iz zmernih predelov Južne Amerike, kjer so jo zaradi lova zaradi kožuha skoraj iztrebili. Zato je konec 19. stoletja nastalo več farm nutrij, najprej v Argentini, pozneje pa tudi v Severni Ameriki, Evropi in Aziji.

Foto: BoBo

Živali, ki so ušle s teh farm, so se začele v novem okolju uspešno razmnoževati in postale marsikje nadloga, saj zaradi agresivnosti še danes izrivajo avtohtone vrste, uničujejo obrežno rastlinje in povzročajo škodo na zgradbah.

Nutrija ob Ljubljanici. Foto: T. M.

Nutrijo zato na teh območjih obravnavamo kot invazivno vrsto in v več državah so bile tarča obsežnih programov iztrebljanja.

Nutrije se rade sončijo. Foto: T. M.
Nutrija med plavanjem. Foto: T. M.
Družina nutrij. Foto: T. M.
Če imate srečo, lahko srečate več kot eno nutrijo. Foto: T. M.
Mmmm ... kako je okusna spomladanska trava. Foto: T. M.
Nutrije so precej velike. Foto: T. M.