Kakšne so značilnosti psov, ki so pasme evrazijec?
Evrazijci so zelo inteligentni, znajo misliti s svojo galvo, so tihi, čuječi, navezana na vso družino. Tako, da lahko z njim dela od najmanjše starosti do najstarejšega človeka v družini, na katero so zelo navezani. Želijo si sobivanja s človekom, zato tudi niso primerni za v pesjak, s čimer bi pokvarili vse njihove pozitivne lastnosti, ki jih lahko dosežemo za idealnega družinskega psa.
Zelo dobro se razumejo z majhnimi otroki. Potrebno je delati z njimi na prijazen način, z nagrajevanjem, nikakor pa ne s prisilo. Priporočljivo je tudi, da je evrazijec v hiši z velikim vrtom, da se lahko prosto giblje. Dva do trikrat dnevno naj bi šli z njim tudi na sprehod in ga pustili, da razmiga noge v naravi in naredi svoje tri hitre kroge. Nato se umiri, saj nima toliko energije kot psi kakšnih športnih pasem. Zelo rad je s človekom in ne mara samote.
Marjeta Nečemer, vzrediteljica psov pasme evrazijec.

Evrazijci so zelo družinski psi. Dovolj je, da so vedno ob človeku in z otroki, saj so tako najbolj srečni. Najbolje je, da ga imamo v hiši z velikim vrtom. Zanje je značilnih pet osnovnih barv v rjavih odtenkih. Se pa njegova barva spreminja do enega leta starosti. Foto: Pixabay

Ne laja veliko
V sebi nima nobene agresije, sicer opozori na tujca, ko pride k hiši s svojim laježem, ampak nato ne potrebuje niti pet minut, da se z njim spozna.

Kako skrbimo zanj, še posebej za dolgo dlako?
Imajo poddlako in naddlako. Ztao tudi izgledajo tako "buckasti", kot medvedki. Dovolj je, da ga enkrat tedensko razčešemo. Ko menja dlako, pa ga je potrebno večkrat razčesati. Zravstvenih težav nimajo, niso nagnjeni k genetskim boleznim. Življenjska doba je od 12 do 15 let. Vsaka družina, ki se odloči za evrazijca naj bi si primerno razporedila čas, da je lahko čim več z njim.

Kako pa je v družbi z drugimi kužki?
Priporočljivo je, da ga že od malega navajamo an družbo z drugimi pasmami. Če bi ag pa zadrževali doma, potem pa zna biti težava, ker ni navajen pasje družbe, saj se mora socializirati pravočasno.

Morda niste vedeli, da je pasma evrazijca bila načrtno vzrejena s križanjem nemškega volčjega špica, šov čova in samojeda. Namen križanja je bil združiti pozitivne lastnosti zbranih treh pasem in s skrbnim odnosom je vzrediteljem to tudi uspelo.

Celoten video pogovor si lahko ogledate v tem prispevku:

Te male živali - evrazijec