Požar je izbruhnil v naravi, gorita namreč borov gozd in podrast. Za zdaj so prebivalci varni, saj so gasilci preprečili, da bi ogenj prišel do naselij in hiš. Odgovor na vprašanje, zakaj je zagorelo, išče policija.


Požar je velik 390 hektarjev, to je površina več kot 400 nogometnih igrišč.
Danes požar gasi 425 gasilcev, pri čemer uporabljajo 120 avtomobilov, prav tako pomaga požar gasiti helikopter Slovenske vojske. Že včeraj pa so požar omejili tudi s štirimi helikopterji in hrvaškim letalom canadair, ki je namenjeno zračnemu gašenju in lahko iz morja naenkrat zajame 6000 litrov vode.

Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko
POMEMBNO OPOZORILO: V gozdu ne kurimo ognja in ne odmetavamo snovi, ki bi lahko zagorele!
V naslednjih dneh nas čakajo zelo visoke temperature zraka, zato je pomembno, da ostajamo v senci, pijemo dovolj tekočine in poskrbimo tudi za naše hišne ljubljenčke. Psov nikoli ne sprehajamo po vročih asfaltnih površinah.


Na območju požara so pred več kot 100 leti, natančneje med letoma 1914 in 1918, potekale bitke 1. svetovne vojne, zato so tam še vedno ostanki eksplozivnih sredstev iz tistega časa. Požar tako lahko povzroči tudi eksplozije. Na območju so strokovnjaki, ki skrbijo, da je vse čim bolj varno.

Kljub temu da se proti požaru bori veliko ljudi, je tam nevarno, zato se ognju ne smemo približevati ali se voziti v okolici.
En požar so gasilci na Krasu pogasili že v petek.
Hudi gozdni požari divjajo tudi v Španiji, Franciji in na Portugalskem.