Brazilski oreščki vsebujejo do 15 odstotkov beljakovin visoke biološke vrednosti, okoli 65 odstotkov maščob in nekaj manj kot pet odstotkov sladkorjev. Najbolj pa slovijo po visoki vsebnosti mikrominerala selena.

Ta je zaradi številnih funkcij, ki jih opravlja v telesu, izrednega pomena za naše zdravje, vendar ga v moderni prehrani pogosto primanjkuje.

Med makroelementi, ki jih najdemo v brazilskih oreških prevladujejo kalij, fosfor, kalcij in magnezij. Imajo tudi nekaj železa, so dober vir cinka in kakovost­nih nenasičenih maščob. Od vitaminov vsebujejo nekatere predstavnike vitaminov skupine B-kompleksa in vitamin E.

Brazilski oreščki so najbolj znani po svoji veliki vsebnosti selena. A pozor, več kot deset na dan jih nikakor ni priporočljivo pojesti, saj prevelik odmerek selena slabo vpliva na človeško telo. Foto: Pixabay

Za večino zdravilnih lastnosti je zaslužen selen, ki je sestavina številnih pomembnih spojin v našem telesu. Med drugim tudi antioksidativnega encima, ki varuje celice pred delovanjem prostih radikalov in ohranja zdrava jetra.

Oreščki so na splošno hrana, ki močno spodbuja delovanje imunskega sistema. Selen vpliva na povečanje števila T-celic ubijalk in pospeši mobilizacijo celic, ki jedo tumorske celice.

In še največja zanimivost - kje rastejo brazilski oreščki?

Na zelo visokem drevesu, ki se imenuje bertolecija. Je listnato drevo, ki raste v tropskih predelih Brazilije, Gvajane, Venezuele, vzhodne Kolumbije, vzhodnega Peruja in vzhodne Bolivije. Plodovi tega drevesa vsebujejo semena, ki so brazilski oreščki.

Bertolecija je med 30 in 40 m visoko drevo, ki doseže en meter v premeru in je prekrito z razpokano skorjo. Krošnja tega drevesa je okrogla, vendar ne preveč razširjena in se začne razraščati šele visoko na deblu. Listi so dolgi do 50 cm, ovalne oblike in usnjatega videza. Listne žile ne segajo do roba listov. Foto: Pixabay

Že en ali dva oreška na dan sta dovolj

Najokusnejši so tisti, ki smo jih pravkar oluščili. Za dobro preskrbo s selenom sta dovolj že orešček ali dva na dan. Lahko jih tudi narežete ali sesekljate in dodate k sadnim ali zelenjavnim solatam. Okusni so tudi s kuhano zelenjavo in z različnimi testeninami.

Redno uživanje posebej priporočajo vegetarijancem, saj beljakovine brazilskih oreščkov v nasprotju z večino drugih rastlinskih živil vsebujejo vse esencialne aminokisline. So tudi dober dodatek v različnih polivkah in omakah. V državah Južne Amerike iz svežih ali posušenih brazilskih oreščkov pridobivajo hladno stiskano olje.

Plod drevesa bertolecija je okrogel ali ovalni s trdo zunanjo lupino, v njem pa je okoli 20 trikotnih semen s trdo, hrapavo lupino. Užitno jedrce teh semen je polnega okusa in vsebuje veliko (do 67 %) olja, ki ga iz njih tudi pridobivajo. Jedrca so užitna kot vsi drugi orehi, sveža ali posušena. Foto: Pixabay
Brazilske oreščke največkrat ponudimo zraven suhega sadja in ostalih oreščkov. Lahko jih jemo samostojno ali jih dodamo h kosmičem ali v sladice, kruh in podobno. Foto: Pixabay