Lotos je vodna rastlina z velikimi, vodni liliji podobnimi cvetovi, poznana tudi pod imenom sveti lotos. Je znana indijska rastlina.

Za vzhodnjake je lotos tudi simbol človeške rasti skozi tri faze zavesti – neznanje, napor in razumevanje. Tako kot lotos živi v treh elementih (zemlji, vodi in zraku), tako tudi človek živi v treh svetovih (materialnem, intelektualnem in duhovnem).

Tako kot rastlina s koreninami v blatu in mulju raste navzgor skozi vodo in končno zacveti v svetlobi in na zraku, tako je tudi človeški duhovni razvoj usmerjen navzgor, iz teme nevrednega delovanja in želja v svetlobo resnice in razumevanja.

Lotosovi cvetovi so lahko različnih barv, prevladujejo pa roza, rdeča, svetlo modra in bela. Foto: Pixabay

Lotosov cvet se imenuje tudi položaj v jogi oziroma je položaj sedenja - sedimo na tleh in obe nogi prekrižamo, drugo čez drugo.

Tako pa zvečer lotosovi cvetovi zaprejo svoj cvet - podobno kot tulipani. Foto: Pixabay
Egipčanke so si cvetove lotosa zatikale v lase ali pa so nosile venčke iz lotosa. Šopki lotosa so krasili njihova stanovanja, hišne oltarčke, templje. S cvetovi so tudi razveseljevali ljubljene osebe. Foto: Pixabay

|Zanimivo, da rastlina raste dobesedno na vodi in ne iz zemlje.

Indijski ali sveti lotos uspeva v tropskem in subtropskem podnebju. Razmnožuje se izključno s semeni, ki se jih pobira na dozorelih cvetiščih. Lotosovo seme mora prvo leto mirovati v ugodnih pogojih, potem pa ostane kaljivo več kot sto let. Cveti od junija do avgusta, torej v strogo poletnem obdobju. Njegovo zdravilno moč so poznali že stari Egipčani, ki so lotosovo olje poimenovali eliksir mladosti in dobrega zdravja. Foto: Pixabay
Lotosovi listi so precej veliki, oblika je tudi nekoliko srčkaste oblike. Foto: Pixabay