Če pogledate okrog sebe, vidite v mestih, pa tudi po vaseh, strogo pokošeno travo, visoko le nekaj centimetrov, veliko asfaltiranih površin, umetne gredice s kamenčki (brez zemlje), veliko pohodnih površin je iz keramike in drugih materialov, ki onemogočajo rast rastlinja.

In če ni rastlinja, je živali na tistem območju tudi manj. In če je živali manj, predvsem žuželk, je veliko manj možnosti za opraševanje sadnih in zelenjavnih vrst.

Posledično torej manj hrane. Tako ali drugače pa je porušen naravni ekosistem, v katerem sobivajo številne živali in rastlinje.

Tako izgleda hotel za žuželke. Gre za različno slamo, lesene veje in lahko tudi leseni odpadni material. Žuželkam to predstavlja dom, kamor lahko odlagajo jajčeca in se pridejo pogret v hladnem vremenu. Foto: Tanja Mojzer

Pomagajmo žuželkam - zgradimo jim hotel

Zato je ena izmed izjemno ekoloških in za naravo dobrobitnih idej, da zgradimo hotel, kamor se bodo številne žuželke lahko zatekle, v svojo sobo v hotelu pa bodo lahko odložile tudi jajčeca. Včasih so strehe bile slamnate in so žuželke lahko tja odložile svoja jajčeca, zdaj že vrsto desetletij takšnih zgradb ni in na številnih območjih žuželke ne morejo živeti.

Katere žuželke najbolj potrebujejo "hotel"?

Zagotovo so to v prvi vrsti "domače" čebele oziroma kranjska sivka. A v naravi živi še več kot 500 vrst "divjih" čebel, ki so prav tako izjemnega pomena, pa čeprav ne pridelujejo medu. Med njimi so samotarske čebele med daleč najbolj pomembnimi.

Samotarske čebele ne živijo v panju, vidimo jih povsod in so izrednega pomena. Zato nikoli, ampak res nikoli nobeni čebelici ne storite ničesar hudega. Če prispe v vaše stanovanje, ji prijazno odprite okno, da poleti ven in oprašuje. Foto: Tanja Mojzer
Luknjice v koščkih lesa žuželkam predstavljajo dom.

Vabljeni k ogledu videoposnetka, kjer so navodila za izdelavo hotela!

Izdelava hotela za žuželke