Biologi so ob spremljanju te zanimive živali, ki prihaja iz Afrike, ugotovili, da lahko pospravi do 60 tisoč škodljivih mravelj - termitov v eni noči! Imajo namreč kar trideset centimetrov dolg in izjemno spreten jezik! Pri iskanju prigrizkov pa si pomaga tudi s svojimi kremplji - z njimi lahko v petnajstih sekundah izkoplje luknjo globoko skoraj pol metra!

Ko z rilčkom vohljajo za termiti, se prav nič ne bojijo njihovih ugrizov. Imajo namreč precej debelo in odporno kožo. Foto: EPA

Aardvarki spadajo med sesalce, zaradi njihove posebne oblike zob pa so pripadniki živalskega debla cevozobci.

Njihovi zobje, sestavljeni iz cevkaste strukture, zaradi večih plasti po izgledu spominjajo na vzorec, ki ga vidimo ob prerezu drevesnega debla. Aardvarki so podobni mravljinčarjem, kajne? Sorodstveno pa so po znanstvenih raziskavah v resnici bližje slonom in morskim kravam.

Zanimivo je, da si lahko z mišicami zatisnejo nosnice, da jim med ritjem z dolgim rilčkom zemlja in živa bitja ne zlezejo v dihalne poti.

Imajo odličen sluh, zaslišijo lahko termite pod zemljo, ki jih pomlaskajo s svojim dolgim in lepljivim jezikom. Imenujejo jih tudi medvedji mravljinčarji.

Aardavrk je izredno spretna žival pri kopanju rovov in lukenj.