Z repom vred dosežejo velikost do polovice metra - odrasle surikate so večje od nogometne žoge. Imajo dolge kremplje s katerimi kopljejo svoja podzemna prebivališča in rove, z njimi pa se tudi stepejo! Surikate so kar hitre jeze, kljub temu pa imajo izredno rade družbo in zato živijo v velikih družinah.

Imajo rjav, črtast kožuh in rjave oči, ki jih obrobljajo rjavi krogi. Zaradi njih in dolgega noska s smrčkom so videti zares ljubke. Foto: Epa

UKROTIJO NEVARNE KAČE IN ŠKORPIJONE
Večina surikat lahko zaužije strupene kače, škorpijone in pajke. Vedo namreč, kako se jih lotiti brez, da bi jih ugriznili. Starejše surikate te vrle spretnosti naučijo svoje mladiče.

Kadar začutijo nevarnost, se med seboj opozarjajo z zelo visokim piskajočim zvokom. Ponavadi oprezajo pred plenilci na kakšnem višjem kupčku zemlje, iz katerega se lažje razgledujejo naokrog. To počnejo stoje, na zadnjih tacah. V primeru alarma zaradi bližajočega plenilca, pa se več surikat postavi v vrsto in prične spuščati glasne zvoke s pihanjem. S svojim nastopom - saj so videti kot ena velika nevarna žival - včasih prelisičijo zveri, ki plenijo na njih. Svoje ozemlje pa tudi označujejo, sicer z izločki iz žlez, ki jih imajo pod repom. Foto: Epa

VEČ GLAV VEČ VE
Surikatje družine imajo lahko tudi do 50 članov. Vsaka družina je izredno dobro organizirana. Zgodaj, vsako jutro, ko vzide sonce, se družina surikat odpravi na delo. Malo živali na svetu tako dobro sodeluje v skupini, kot one. Vsak član družine ima svojo nalogo in pomaga pri nabiranju hrane, oprezanju pred predatorji in skrbi za mladičke. Glavno orodje pri iskanju česa za pod zob, je njihov odlični čutza voh. Iščejo hroščke, gosenice, pajke in druge žuželke, majhne kuščarje, pa sadeže in zelenje.

Spoznali so jih tudi Firbcologi