V Evropi je bila to poletje večmesečna suša in z njo povezane rekordno visoke temperature, zaradi česar so bili vodostaji (tj. višina vodne gladine) evropskih rek nizki. Dosegli so najnižjo raven v zadnjih skoraj sto letih. Usihanje vode je razkrilo potopljene zaklade. In kaj zanimivega se je pokazalo iz rek?

Foto: Televizija Slovenija

Pri srbskem mestu Prahovo so zaradi nizkega vodostaja reke Donave opazili razbitine več vojaških ladij iz druge svetovne vojne. Našli so kar 20 njihovih trupov. To so bile nemške ladje, ki so se leta 1944 po reki umikale pred sovjetsko vojsko, pri tem pa se jih je veliko potopilo. Marsikatera je še vedno naložena s tonami streliva in eksploziva, kar pomeni tudi veliko nevarnost za ladijski promet. Zaradi tega so pristojni širino plovne poti v bližini tega mesta omejili s prejšnjih 180 na 100 metrov.

Ob bregovih reke Labe, ki teče iz Češke čez Nemčijo, so odkrili tudi tako imenovane kamne lakote, v katere so ljudje nekoč vklesali opozorila za prihodnje rodove: ko se ti kamni pojavijo na suhem, prihajajo hudi časi lakote. Na enem od njih na primer piše: »Če me vidiš, jokaj!«
V reki Pad v Italiji so našli neeksplodirano bombo iz druge svetovne vojne, kasneje pa so jo uspešno odstranili. Iz reke Tibere v Rimu so se pokazali ostanki starodavnega mostu, ki naj bi ga zgradil cesar Neron okoli leta 50.

V Španiji pa je spet vzniknila "vas duhov" Aceredo. Ta je bila poplavljena leta 1992, ko so tam zgradili jez. Nekdanji prebivalci so se vrnili na ogled ruševin svojih domov. V Španiji se je v akumulacijskem jezeru Valdecanas pojavil t. i. španski Stonehenge (kamnito prizorišče za obrede iz neolitika in bronaste dobe), imenovan Dolmen iz Guadalperala, ki naj bi nastal 5000 let pred našim štetjem.

V Veliki Britaniji se je v vasi Derwent v grofiji Derbyshire pokazala potopljena cerkev iz 40. let prejšnjega stoletja.

Reke so tako razkrile skrivnosti, ki so jih čuvale dolgo let. Kaj misliš, kaj bi odkrile slovenske reke? Kaj se skriva v njihovih globinah?