Origano je zelnata trajnica. Rečemo mu tudi dobra misel.

Origano vsebuje eterična olja, čreslovine in grenčine. Foto: MMC RTV

Sodi v družino ustnatic. Uspeva na toplejših rastiščih in na apnenčastih tleh. Najdemo ga na prisojnih in suhih območji, po posekih, gozdnih obronkih, ob grmovju. Na vrtovih ga lahko gojimo kot začimbo.

Foto: Čist hudo

Blaži težave z napenjanjem in drisko, spodbuja izločanje telesnih tekočin, pomaga proti vnetju sluznice v ustni votlini, vnetju sluznice žrela, blaži napade kašlja ter pomirja vneto grlo, razkužuje prebavila, umirja in blaži krče.

Foto: Čist hudo
Foto: Čist hudo
Na skoraj vsaki pici boste našli začimbo origano. Foto: Sara Modic

In še en nepogrešljiv podatek: veste, kako se imenuje začimba, ki je nepogrešljiva na pici? To je ravno origano.

Sploh na pici klasika (šunka, sir, gobice) ne sme manjkati origano. Foto: Sara Modic

Tiste "pikice", ki dajejo pici poseben okus, so prav origano.

Foto: Čist hudo

Spoznajmo še majaron: je do 25 cm visoko razvejano zelišče.

Deluje kot naravno pomirjevalo, priporočajo ga pri tesnobi, blaži krče, znižuje krvni pritisk, deluje proti napenjanju, lajša izkašljevanje in pomaga pri senenem nahodu.

Uporabljamo ga za krompirjevo juho, gobovo juho, obare, enolončnice, jetrca v omaki, golaž, krvavice.

Majaron. Foto: Čist hudo