Morski konjiček, ki nas na prvi pogled spominja na šahovsko figuro, je rod rib žarkoplavutaric, zelo koščenih rib s podolgovato, suho glavo, ki nekoliko spominja na konjsko. Rep imajo zavit in jim služi za oprijemanje na rastlinje v morju.

Njihova običajna dolžina je približno 6 cm. Gledajo z živahnimi očmi, ki se obračata podobno kot pri kameleonu. Njim pa so podobni še v nečem: spreminjajo svojo barvo in jo prilagajajo okolici. Zelo zanimivo, kajne?

Znanstveno ime je zloženo iz dveh besed, ki označujeta njegovo telesno obliko - Hippocampus pomeni namreč konj-gosenica.

Poglejte, če ni zanimiv ta morski konjiček!

Zanimivosti pa se šele začnejo - rojevajo v bistvu samci, ne samice

Samec morskega konjička ima na trebuhu poseben mešiček, samica je brez njega. Za drstitev se oprime samica samca in mu izpusti v mešiček ikre, ki jih samec oplodi. Samica takrat preneha skrbeti za potomstvo, samec pa mora sedaj zanj skrbeti sam.

V mešičku tkivo samca nabrekne in se močno naguba. V nastale gube se porazdelijo ikre in se napnejo. Mešiček postane velik in samec je videti kot v nosečnosti, takšno stanje traja en mesec in pol, potem začne samec rojevati; krči se in stresa ter iztiska mladico za mladico iz mešička.

Za izpraznitev mešička potrebuje samec več dni. Zakaj poteka rojevanje tako, si znanstveniki niso enotni.

Morski konjički lahko premikajo obe očesi, neodvisno enega od drugega, tako da lahko opazujejo gibanje mimo plavajočih majhnih morskih živali, ne da bi pri tem izdali svojo prisotnost. Ko ugotovijo, da jim je plen dosegljiv, bliskovito zgrabijo po njem ali ga iz razdalje do treh centimetrov posesajo. Foto: Pixabay

Rojstvo morskih konjičkov

Rojevajo v bistvu moški - če pa to ni nekaj posebnega!

Obstaja okrog 35 različnih vrst morskih konjičkov, od 2,5 - centimetrske pritlikave vrste do 25 - centimetrskega malajskega morskega konjička.

Kje jih najdemo?

Morskega konjička najdemo običajno na morskem dnu poraslega z morsko travo, v toplih plitvih vodah. Medtem, ko imajo nekatere vrste raje blatna ter peskovita območja, druga zopet najdemo na koralah, gobah ter na koreninah mangrove. V vsakem primeru naletimo na morskega konjička v bližini morskih tokov, da je zagotovljena zadostna količina njihove glavne hrane, ki je plankton.

Morski konjiček odvrne pozornost svojih sovražnikov z dolgimi kožnimi nitkami ter z zaščitno barvo, ki oponaša morske rastline, med katerimi živi. Kot smo že dejali, je najbolj zanimivo pri morskih konjičkih dejstvo, da samček nosi mladiče. Po dolgem in hrupnem snubljenju- več dni se razkazujejo, pogosto menjajo barvo ter z nagibanjem glave proizvajajo tleskajoče šume, stisne samička jajčeca v zarodno vrečko samčka na trebušni strani. Po oploditvi se nato jajčeca v tej vrečki razvijejo, dokler ne dozorijo. Drugače kot pri večini drugih živali proizvaja samček posebno hranilno tekočino za embrije. Na koncu obdobja zorenja spusti samček mladiče, da prosto plavajo v morje. Foto: Pixabay
Tukaj vidimo eno izmed bolj zanimivih sort morskih konjičkov. Da jih tokovi ne odnesejo, se z dolgim repom ovijejo okrog bližnje rastline. Repi so posebej prirejeni za oprijem. Morski konjički se stalno hranijo. Prehranjujejo se s planktonom ali z drugimi zelo majhnimi morskimi živalmi, kot so ribice. Foto: Pixabay

Kot redkost morskega živalstva so dolgo časa smatrali morskega konjička za mitološko žival. Ko so nato na podlagi znanstvenih raziskav spoznali podrobnosti njegovega čudovitega življenja je hitro postal občudovana akvarijska ribica.

Vendar pa je v akvariju - izven njegovega naravnega življenskega prostora zelo težko obdržati pri življenju.

Življenje morskega konjička je zelo zanimivo

Morski konjički lahko izležejo tudi okrog 2000 malih morskih konjičkov, ki takoj pričnejo plavati!

Samec morskega konjička lahko izleže tudi okrog 2000 majhnih morskih konjičkov.

Kako si samec in samica dvorita?

Preden pri morskih konjičkih pride do nenavadne paritve, si samec in samica več dni dvorita. Znanstveniki domnevajo, da s tem usklajujeta svoje gibanje, tako da lahko samec brez težav sprejme samičine ikre, ko jih je pripravljena odložiti. V času dvorjenja lahko spreminjata svojo barvo, plavata s sklenjenima repoma ali skupaj usklajeno „plešeta“.

Po tem sledi „pravi paritveni ples“, ki lahko traja tudi do osem ur. Ko nastopi pravi čas, konjička spustita oprijem na morski travi, se primeta za rep in pustita, da ju odnese navzgor, samica pa samcu v poseben mešiček odloži ikre. Po končanem parjenju se zopet spustita na morsko dno, nato samica zapusti samca. Foto: Pixabay

Oplojena jajčeca se razvijajo v očetovem telesu – mešiček, v katerem se nahajajo, jih oskrbuje s kisikom in hkrati deluje kot inkubator.

„Nosečnost“ navadno traja dva do štiri tedne, v tem času pa samica svojega partnerja vsak dan obiskuje in tako utrjuje vez med njima.
Ko se mladice izvalijo, jih samec iz mešička iztisne s krčenjem mišic. V povprečju imajo morski konjički 100 do 200 mladic, nekatere vrste pa imajo celo do 1,500 mladičev.

Zaljubljena morska konjička

Morski konjiček - samica in samec