Kaj cvetličar običajno počne?

Delo cvetličarja je raznoliko in vključuje številna delovna področja. Osnova je nakup blaga in priprava tega blaga za prodajo. Blago zna pripraviti na veliko različnih načinov. Pri tem se pokaže cvetličarjev umetniški čut, kako z uporabo cvetja in drugih materialov izraža čustva do okolja in sočloveka. Cvetličar oblikuje različne šopke in cvetne vezenine, aranžira darila, izdeluje aranžmaje, krasi prostore, izdeluje vence. Njegovi izdelki spremljajo vse pomembne dogodke v človekovem življenju, od rojstva otroka preko poroke, obletnic in do smrti.

Med cvetličarjeva opravila sodijo tudi notranje in zunanje zasaditve prostorov s cvetjem in zelenjem.

Naloga cvetličarja je strokovna oskrba lončnic in rezanega cvetja. Tudi v cvetličarstvu kraljuje moda, zato mora cvetličar budno spremljati njen razvoj, tako da vedno znova odkriva nove možnosti izražanja s cvetjem.

Cvetličar oziroma cvetličarka goji ljubezen do rož, zna aranžirati darila in okraševati prostore, namenjene porokah, rojstnim dnevom in drugim slavnostnim dogodkom. Foto: Pixabay

Najpogostejši izdelek cvetličarja je lepo aranžiran šopek rož, ki ga pripravi za posebne priložnosti, kot so rojstni dan, praznik ali jubilej, slovo od sodelavca ali okrasitev dvorane. Posebne cvetlične aranžmaje pripravlja za poroke, pogrebe (venci) in druge življenjske okoliščine. Vrhunske kreacije cvetličarja lahko občudujemo na cvetličnih razstavah in tekmovanjih. Foto: Pixabay
Cvetličar mora biti spreten, ne sme mu manjkati ne umetniškega občutka, ne domišljije in ustvarjalnosti. Dobro pozna tudi različen vrste rož.

O poklicu cvetličarka:

Kakšno je delo cvetličarja oziroma cvetličarke?