Izraz "botanika" izvira iz antične grške besede βοτάνη (botanē), ki pomeni "pašo", "travo", ali "krmo". Botanika se ukvarja s področjem narave, katerega imenujemo tudi flora, to je rastlinstvo in vse, kar je povezano z njegovim razvojem in obstojem.

Botanik mora biti vsekakor izjemno velik ljubitelj rastlin in jih tudi dobro poznati. Foto: Pixabay

Delovne naloge botanika so odvisne od tega, na katerem delovnem področju je zaposlen, vsak botanik pa tako ali drugače raziskuje rastlinski svet. Če je zaposlen kot znanstveni sodelavec na naravoslovni fakulteti, je njegovo delo povezano s predavanji in znanstveno-raziskovalnim delom.

Botanik v botaničnem vrtu skrbi tudi za nabiranje semen rastlin za lastne potrebe in za izmenjavo med botaničnimi vrtovi. Botanični vrtovi po svetu si namreč izmenjujejo semena za raziskovalne in pedagoške namene. Foto: Pixabay

Če se zaposli v botaničnem vrtu, je njegovo delo poleg raziskovanja povezano tudi z vzdrževanjem botaničnega vrta, strokovnim vodstvom v vrtu, pripravljanju in vodenju delavnic, sodelovanjem z drugimi botanični vrtovi in udeležbo na konferencah.

V botaničnem vrtu skrbi za predstavitev posameznih vrst rastlin in delov botaničnega vrta javnosti (na primer arboretuma, rastlinskih sistemov, vodnih, močvirskih in sredozemskih rastlin, zdravilnih, strupenih in industrijskih rastlin). Pogosto botanik skrbi za vzgojo rastlin in njihovo razmnoževanje.

V tej dokumnetarni oddaji na TV Slovenija lahko pobliže spoznate Botanični vrt v Ljubljani.

Botanični vrt v Ljubljani

Botanik v Sloveniji dobro pozna rastlinje po celi državi, razume delovanje posameznih rastlinskih vrst v okolju in se zavzema za varstvo narave. Poleg tega je dobro seznanjen z uporabnostjo rastlin (zdravilne, užitne, strupene in okrasne rastline).

Botanik lahko opazuje pojavne oblike sprememb na rastlinah, rastlinske bolezni, zdravilne lastnosti številnih rastlin, varstvo rastlin ali pa se osredotoči na iskanje novih rastlin, zapisovanje slovenskih imen cvetnih rastlin, gob in podobno. Foto: Botanični vrt Univerze v Ljubljani