Kaj dramaturg počne?
Dramaturg prireja, preoblikuje ali prevaja besedila in raziskuje dokumentacijo o njih. Analizira izbrano dramsko besedilo ter izsledke analize tudi javno predstavi.

V procesu študija gledališke uprizoritve, filma, televizijske igre, radijske igre, dokumentarne oddaje in drugih umetniških praks posameznih medijev sodeluje z režiserji, scenografi, kostumografi, igralci, lektorji in tehničnim osebjem. Kot kritični opazovalec se dan za dnem srečuje z delom na odru.

Dramaturg je prvi "notranji" kritik uprizoritve v pripravi. Ureja dokumentarni gledališki list.

Dramaturg vzpostavlja vezi z občinstvom in pomaga uprizoritev predstaviti javnosti. Aktivno spremlja domače in tuje gledališko, filmsko, televizijsko, radijsko in ustvarjanje drugih medijev. Foto: Pixabay

Zelo se povezuje z drugimi gledališkimi delavci
Skrbi za razvoj in usposobljenost dramaturgov začetnikov. Spremlja in ocenjuje raven umetniškega izraza gledališkega igralskega ansambla v celoti in vsakega v njem.

Organizira in vodi javne razprave o problematiki umetniških praks gledališča, filma, televizije, radia in drugih medijev. Sodeluje z dramatiki pri nastajanju novih dramskih del. Bere, ocenjuje in izbira dela, ki bodo uvrščena v gledališki repertoar ali so namenjena filmski, televizijski ali radijski izvedbi.

Dramaturg sodeluje z umetniškim vodstvom pri snovanju repertoarja in umetniške politike gledališča. Raziskuje zgodovino umetniških praks ter piše ali ureja strokovne in znanstvene publikacije. Piše ali sodeluje pri pisanju filmskih in televizijskih scenarijev. Vodi umetniške ustanove. Deluje pri izobraževanju na področju gledališča, filma, televizije, radia in drugih medijev. Foto: Pixabay

Njegovi izdelki so:
- analiza dramskega, filmskega, televizijskega ali radijskega dela,
- prevod dramskega besedila,
- dramsko besedilo,
- filmski ali televizijski scenarij in
- znanstvena publikacija.

Vedno je na tekočem z umetnostjo
Spremlja sodobna dogajanja v umetnosti in tehnološke novosti na teh področjih. Vešč je pisanja in branja v materinščini in vsaj v dveh svetovnih jezikih. Zna se izražati tako literarno kot tudi strokovno, ustno in pisno.

Razmah računalniške tehnologije zahteva od dramaturga znanja s področja uporabe računalnika, v prvi vrsti za pisanje, pa tudi za dostop do novih virov informacij. Imeti mora dobro fizično in psihično zdravstveno stanje in sposobnost javnega komuniciranja.

Delo dramaturga zaznamuje delo z ljudmi, pisanje, delo po posebnem razporedu in občasno delo v umetni svetlobi in klimi. Foto: Pixabay