Maser izvaja masažo, ki masiranca sprošča, krepi telo in duha ter povečuje njegovo psihofizično zmogljivost. Maser se lahko zaposli v različnih salonih, v rehabilitacijskih centrih, zdraviliščih ali v športnih in fitnesklubih, bolnišnicah in podobno.

Foto: EPA

Masaža spada med najstarejše in najpreprostejše načine zdravljenja. Masaža spodbuja ali pomirja, odvisno od načina masiranja. Odpravlja napetost, preganja nespečnost in sprošča boleče mišice, torej poskrbi za dobro počutje. Nekateri so prepričani, da že samo ugodje, ki ga povzroča masaža, učinkuje zdravilno.

Foto: Pixabay

Dober maser pozna anatomijo (zgradbo) človeškega telesa in ima znanja iz zdravstvene vzgoje, psihologije in tudi prve pomoči. Pozna in zna različne tehnike masiranja. Na podlagi znanj iz anatomije presodi, ali naj bi se stranki zaradi zdravstvenih težav masaža odsvetovala. Ker pri njegovem delu trpi hrbtenica, je priporočljivo, da opravlja različne športne vaje za hrbtenico.

V spodnjem posnetku si lahko ogledaš čisto posebno masažo :)

Malce za šalo, malce zares, a tako pa se med seboj masirajo muce

Poznamo več vrst masaž: klasično, tajsko, kitajsko, japonsko, ajurvedsko, masažo obraza, dlani, nog, stopal in glave. Maserji velikokrat pri svojem delu uporabljajo tudi prijeme in gibe iz kiropraktike, masaže šjatsu in tuina.

Pri masažah se lahko uporabljajo tudi olja za telo, vroči kamni, bananini olupki, palmovi listi, različna zelišča in podobno. Masaža je lahko sprostitvena ali pa je za namen zdravstva (zdravljenje po poškodbi, bolezni in podobno).

Foto: EPA

Če bi radi postali maser, se lahko raznovrstnih tehnik naučite na različnih tečajih, za opravljanje poklica pa je ob izpolnjevanju določenih pogojev mogoče pridobiti tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo.