Animator je umetnik, ki ustvarja večkratne slike, katere ustvarjajo videz gibanja, oziroma animacijo, če jih na hitro prikažemo eno za drugo.

Animatorji lahko delajo na mnogih področjih, vključno s filmom, televizijo, oglasi, videoigrami, internetom. Po navadi zahteva animacijski kos sodelovanje več animatorjev. Postopki ustvarjanja slik ali okvirjev za animacijski kos so odvisne od animatorjevega umetniškega sloga na določenem področju.

Pri svojem delu uporabljajo računalnik in temu primerne računalniške programe. Animirani liki so lahko izjemno različni od upodobitve animiranih živali, rastlin, planetov, namišljenih likov in podobno. Sodelujejo z režiserji, igralci in mnogimi drugimi, kar je odvisno od posameznega projekta.

Animator s pomočjo računalniškh programov ustvarja animirane like in jim omogoča, da se v filmu ali risanki, gibljejo. Foto: Pixabay


Preverite, kaj je sam animator povedal o svojem poklicu animatorja. V videoposnetku nastopata Špela Čadež in Kolja Saksida.

Animator figur, ki oživijo v animiranih filmih in risankah opravlja zelo zanimivo delo, pri katerem mora biti izjemno natančen.

Poglejte, kako so Firbcologi v eni od svojih oddaj ustvarjali animirane like

ANIMACIJA: Kako posneti svoj animirani film?