Če verjamete ali ne, zlatarstvo je ena najstarejših obrti in umetnosti. Izdelki iz plemenitih kovin, ki nastajajo izpod spretnih prstov mojstrov, namreč navdušujejo in razveseljujejo ljudi že tisočletja. Za tovrsten poklic velja, da so se veščine in znanja v zlatarskih delavnicah že od nekdaj prenašala iz roda v rod.

Kako pa je s tem poklicem danes?

Na to in še mnogo drugih vprašanj je odgovarjal zlatar Luka Trtnik v radijski oddaji Moj poklic. Z njim se je pogovarjala Barbara Belehar Drnovšek z Radia Slovenija.

Včasih je bilo mogoče izobrazbo za poklic zlatarke in zlatarja pridobiti na srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v Celju, a zdaj že nekaj let tega programa ni več.

V zlatarski delavnici najdemo najrazličnejše stroje in orodja za plastično preoblikovanje, rezanje, spajanje, površinsko obdelavo in vgraviranje. Zlatarski poklic v Sloveniji žal izumira, ugotavlja Luka Trtnik. Temeljna teoretična in praktična strokovna znanja ter spretnosti in veščine lahko trenutno zainteresirani dobijo le ob delu.

"Trenutno šola sploh ne obstaja. Včasih je bila v Celju srednja poklicna zlatarska šola, danes se je pa treba najprej izšolati iz enega drugega poklica ali eno drugo srednjo šolo opraviti, potem pa lahko ob delu opraviš še poklic zlatarja. V okviru obrtne zbornice lahko opraviš mojstrski poklic. S tem dobiš peto stopnjo izobrazbe in potem lahko nadaljuješ študij", je povedal zlatar Luka Trtnik.

Zlatar nakit in izdelke tudi popravlja, predeluje, vzdržuje ter prodaja in svetuje kupcem. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Luka Tratnik, poklicni zlatar:

"Rastel sem s tem, prihajam namreč iz zlatarske družine. Že kot fantek sem gledal, kako oče izdeluje nakit. Tudi danes izdelujemo od prstanov, uhanov, obeskov, verižic, zapestnic, kakšne priponke, kravatne sponke, mašetni gumbi se spet uveljavljajo. Vsi ti izdelki so uporabljeni iz različnih materialov, največ uporabljamo zlato in srebro, tu in tam platino. Zadnje čase tudi veliko kombiniramo plemenite kovine s kakšnimi drugimi materiali, recimo tkanino, steklom, lesom - različne kombinacije delamo. "

Zlatar naj bi zato zelo dobro poznal same materiale, ki jih uporablja, različne postopke pri oblikovanju kovin in njihovih zlitin ter obvladoval različne tehnike. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Katere veščine je treba imeti kot zlatar?
Med psihofizičnimi lastnostmi velja poudariti spretnost prstov in rok, ostrino vida, natančnost in umirjenost. Zlatar Luka pravi, da je ena glavnih stvari pri zlatarstvu smisel za oblikovanje, nujno potrebne so ročne spretnosti, mirna roka in mirni živci.
Luka: "Delamo z zelo drobnimi stvarmi, moramo imeti tudi dobro oko in smisel za estetiko. Treba je imeti tudi določena znanja o strojništvu, kemiji, samem oblikovanju kovin."

Tudi takšno delo opravlja zlatar. Foto: Reuters

Luka je povedal tudi to:
"Marsikdo je presenečen, da se vedno ročno izdelujemo nakit. Dobili smo že komentarje: kako, a to ne pride iz "mašine" ven? Res pa je tudi, da zlatarski poklic v svoje delo vpleta tudi domišljijo. Na prvem mestu so vedno želje in potrebe kupcev. Dobili smo pa tudi že naročilo, naj izdelamo zlate zobotrebce za eno gostilno.
Sicer pa nakit v zadnjem času ni več sramežljiv in minimalističen, ampak bahav in opazen. Trenutno se spet veliko uporabljajo barvni kamni svetlih, živahnih barv. V tujini je zelo modno rdeče zlato. Pri nas pa večinoma belo."