Delo kozmetika je zelo raznoliko. Obsega kozmetično nego celega telesa: nego obraza in telesa, depilacijo in epilacijo, ličenje, limfno drenažo in masažo z alternativnimi masažnimi tehnikami, pedikuro, manikuro in refleksno masažo stopal.
Organizira in nadzoruje tudi druge postopke za boljše počutje in lepši videz, kot so turške kopeli, savne, parne kopeli in solarije.

Delo v kozmetičnem salonu zajema zelo veliko različnih dejavnosti. Ker je v ospredju koža in njena noga, mora biti zelo dobro poskrbljeno za higieno. Kozmetik mora nositi zaščitne rokavice, masko in uporabljati sterilne izdelke za enkratno uporabo, da ne pride do okužb in vnetij. Foto: Pixabay

Kako poteka čiščenje obraza?
S piling metodo najprej s površine kože na obrazu ali telesu odstrani nečistoče. Obraz in telo masira z različnimi tehnikami in opravi depilacijo. To je začasna odstranitev odvečnih dlak po obrazu in telesu s pomočjo voskov in smol. Na obraz in telo nanaša maske in obloge z različnimi negovalnimi učinki.

Pri delu uporablja kozmetične aparate za nego obraza in telesa, ki s pomočjo elektrike, toplote, pare in svetlobnih žarkov dopolnjujejo kozmetično nego. Foto: Pixabay

Stranki skrbno uredi tudi roke in opravi manikuro. Nohte neguje, krajša in oblikuje. Po želji nanaša in oblikuje umetne nohte in nohtom z barvanjem polepša videz.

Pri negi nog - pedikuri krajša in oblikuje nohte na nogah, odstranjuje kurja očesa in otiščance. Neguje vraščene nohte ter izdeluje in namešča korekcijske pripomočke za vzdrževanje kar najboljše funkcije nog. Stranki svetuje pravilno izbiro obutve in vaje za krepitev stopalnih mišic.

Kozmetik oziroma kozmetičarka stranki tudi svetuje, katere kozmetične preparate naj uporablja in na kakšen način naj z njimi neguje obraz in telo, ter jo opozarja na pomen zdrave prehrane. Foto: Pixabay

V kozmetičnem salonu je veliko različnih aparatov

Kozmetik uporablja aparate za kozmetično negovalne postopke na obrazu in telesu. Uporablja preparate za nego in čiščenje kože, tonike, kreme, maske, pilinge, fitoaromatske preparate, smole in voske za depilacijo, pigmente in ličila.

Pomembna je pravilna izbira preparatov glede na tip kože in tehniko uporabe pri različnih postopkih. Pri svojem delu vodi evidenco strank, izdaja račune za opravljene storitve in preparate ter uporablja računalnik. Novosti v stroki spremlja s pomočjo strokovne literature.

Naloga kozmetičnega tehnika je, da izbere in izvede postopke za nego obraza in telesa tako, da zagotovi dobro počutje stranke. Izbere in svetuje uporabo preparatov in postopke za nego doma. Stranki svetuje, kako naj sama odstrani posledice nepravilne in pomanjkljive nege obraza in telesa.. Foto: Pixabay

Nekaj nalog, ki jih opravlja kozmetik je opisanih tudi v tem videoposnetku

Kozmetičar/ka

Kakšen naj bo kozmetik po karakterju?

Pri delu mora biti umirjen, natančen, komunikativen, imeti mora smisel za estetiko. Le predanost delu in nenehno izpopolnjevanje, izobraževanje in uveljavljanje novih spoznanj stroke v praksi mu zagotovi uspešnost v poklicu.

Za uspešno delo v poklicu mora imeti zdravo hrbtenico in dober vid. Kozmetik opravlja storitve s področja kozmetične nege obraza in telesa in je usposobljen za opravljanje del kozmetika, manikerja, maserja, maskerja in pedikerja.