Ste vedeli, da če ne bi bilo čebel, tudi večine sadja in zelenjave ne bi zrastlo? Čebele so namreč daleč najpomembnejši opraševalci, čebelarji pa jim pri tem precej pomagajo s postavitvijo panjev in skrbjo zanje. Sicer bi v naravi čebele ustvarile naravni čebelnjak, ki je po navadi v kakšnem deblu drevesa ali na posekanem drevesu, lahko pa tudi na tleh, podobno kot mravljišče.

Čebelarstvo je znano po tem, da se prenaša iz roda v rod. Pri spoznavanju znanja iz te panoge je namreč treba izmerno veliko izkušenj, ki se pridobivajo iz leta v leto in na terenu. Kot pravijo čebelarji, je najboljša dejavnost prisotnost in poslušanje starejših, izkušenih čebelarjev. Foto: Pixabay

Kakšno je torej delo čebelarja?
Pobiranje medu iz panjev je odvisno od panja, običajno se odstrani zadnji ali zgornji del panja. Da se čebele umirijo, jih je treba "zadimiti", kar pomeni da se vanje piha dim, da se malce umirijo. Potem čebelar vzame iz panja okvirje, na katerih so celice z medom. Vzame polne okvirje, vanj pa položi prazne, da jih čebele napolnijo. S posebnim orodjem odpre celice ter iz njih izloči med, ki ga precedi in tako dobi gost sladek med, ki je pripravljen za uporabo.

Zelo poučen video, kjer se lahko na lastne oči prepričate, kakšne bi bile police v trgovini, če ne bi bilo čebel. Verjetno še veliko slabše, kajti tudi živali jedo sadje in zelenjavo, torej ne bi bilo večine sadja in zelenjave in tudi mesa ne.

Kakšen bi bil svet brez čebel?

Kaj mora imeti čebelar oblečeno, da ga čebele ne opikajo?
Med čebelarski pripomočki sta osebna oprema in orodje, s katerim čebelar skrbi za urejen čebelnjak. Osebna oprema je nujna, imeti jo mora vsak čebelar začetnik in tudi čebelar z več panji, ker se mora pri daljšem delu s čebelami obvarovati pred piki čebel.

K osnovni opremi sodi zaščitna mreža ali pokrivalo, ki se lahko natakne na drugo pokrivalo, ali se namesti na klobuk s širokimi krajci. Za zaščito rok so potrebne posebne rokavice, ki imajo primerne narokavnike, nad dlanmi gumirane, saj tako varujejo pred piki.

Med orodji uporablja panjsko dleto, s katerim odpira panjske dele, zalepljene s propolisom. Uporablja ga tudi za odstranjevanje voščenih prizidkov. Omelce uporablja za odstranjevanje oziroma ometanje čebel s satja ob točenju medu. Grebljico na daljšem ročaju uporablja za čiščenje dna panja. Poleg osnovnega orodja lahko uporablja posebne klešče za izvlek satja, pri čiščenju panjev si pomaga s pleskarsko lopatico. Za mirno delo pri čebelah potrebuje tudi izvor dima, ki pomirja čebele. V ta namen uporablja kadilnike z mehom: ročni meh ali meh, ki ga poganja poseben mehanizem.

Nekdaj so čebelarji s pridom uporabljali prekuhano in posušeno lesno gobo. Med čebelarskimi pripomočki je tudi pribor za označevanje matic. V priboru so štiri barve in mrežice za priprtje matice med barvanjem in sušenjem barve. Tega pripomočka ne uporablja v primeru, če maticam pristriže krila. Čebelar skrbi, da so inventar, orodje in oprema vedno v uporabnem stanju, po potrebi pa orodje in opremo pred uporabo še dodatno razkuži.

V tem posnetku lahko vidite, kako je čebelar zamenjal panel z medom in ga nadomestil z novim!

Pregled čebel

Katere izdelke vse lahko naredimo iz čebeljih panjev?

Čebelar prideluje med, cvetni prah, propolis, matični mleček, čebelji vosek in čebelji strup. (Čebelji strup uporabljajo za farmacevtske proizvode in v homeopatiji).

Nasveti izkušenega čebelarja

Čebelarski nasveti

Karakterne lastnosti čebelarja
Poleg tega, da pozna delo s čebelami, mora čebelar imeti sposobnosti komuniciranja s kupci. Če želi biti uspešen, mora biti dober organizator in podjetnik. Pomembno je, da mu pri tem po svojih najboljših močeh pomagajo člani ožje in širše družine. Čebelarji so znani po tem, da so zelo vztrajni. Med njimi je le malo profesionalnih čebelarjev, zato slovensko čebelarstvo ni dovolj konkurenčno, ocenjujejo na Čebelarski zvezi Slovenije.

Nevarnosti, ki se jim lahko pripetijo pri delu?
Čebele so zelo občutljive za vonjave: močno jih razdražijo vonj po znoju, hlevski vonj in različni parfumi.

Če piči ena čebela, je prav vonj po strupu tisti, ki spodbudi druge k pikanju. Zato čebelar pristopa k čebelam vedno čist, umit in brez dodanih dišav. Pazi tudi na primerno obleko, čebele namreč ne prenesejo nekaterih umetnih materialov, kot je sintetika.

Čebelar začetnik bo imel pri delu nekaj več težav, predvsem zaradi strahu pred čebelami. Vendar bojazen ni izključena niti pri izkušenem čebelarju, če ima slabe izkušnje z določenim panjem.

Še en prelep zelo poučen videoprispevek o tem, kako poteka delo čebel in čebelarjev:

Čebele so zelo organizirane

Čebelarja ne sme biti strah čebel. Zakaj?
Strah povzroči znojenje in oddajanje vonja, ki pri čebelah sproži obrambni nagon. Najmanj pikov bo deležen čebelar, ki bo delal s čebelami mirno, sproščeno in samozavestno.

Raztresen in nervozen čebelar svoje lastnosti prenese na čebele in temu primerna je tudi njihova reakcija. Z redno uporabo zaščitne opreme in upoštevanjem higienskih standardov je čebelarjenje varno opravilo, ki lahko prepreči tudi obolenja čebel.