Kustos je odgovoren za pridobivanje, katalogiziranje, ohranjanje in zaščito muzejskih razstavljenih predmetov. To vključuje tudi spremljanje stanja različnih umetnin. Foto: Arhiv Galerije Fotografija

Kakšno izobrazbo morajo imeti kustusi?

Najpogosteje so umetnostni zgodovinarji, ki dobro poznajo različne umetniške smeri. Lahko so pa tudi zgodovinarji, fotografi in iz drugih področij.

Kustosi izvajajo raziskave o predmetih v muzejskih zbirkah, preučujejo njihov zgodovinski, kulturni ali umetniški kontekst ter iščejo nove predmete za vključitev v zbirke. Foto: MMR

Raziskave pomagajo pri razumevanju pomembnosti predmetov in pri oblikovanju tematskih razstav. Ena najvidnejših nalog kustosa je izbira predmetov, oblikuje zgodbo razstave, pripravi opise razstavnih predmetov in sodeluje z oblikovalci pri postavitvi.

Kustos skrbi, da so razstave tako vizualno privlačne kot izobraževalno informativne. Foto: Janez Klenovšek

Kustosi pripravljajo spremljevalne programe za razstave, kot so vodeni ogledi, delavnice, predavanja in publikacije. Njihova naloga je tudi, da olajšajo dostop do znanja in spodbujajo zanimanje za kulturno dediščino.

Kustos sodeluje s strokovnjaki iz drugih muzejev, univerz in drugih ustanov, da bi izboljšal zbirke in raziskovalne dejavnosti. Prav tako skrbi za stike z javnostjo in predstavlja zbirke muzeja širšemu občinstvu.

Foto: Kristina Jermančič

Naloge kustosa so zelo raznolike in zahtevajo strokovno znanje, poznavanje umetnosti, zgodovine, arheologije ali drugih relevantnih področij, pa tudi organizacijske in komunikacijske veščine.