Letošnjo pot okoli Lune, ki ji pravijo tudi lunarna odprava, so raziskovalci poimenovali Artemis I. Bacek Jon bo na Luno odpotoval konec avgusta, izstrelili pa ga bodo iz znamenitega Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi v ZDA. Odprava je brez posadke, kar pomeni, da v kapsuli, v kateri bo sedela priljubljena televizijska ovčka, ne bo ljudi. Bacek Jon bo odpotoval sam, njegovo vožnjo pa bodo z Zemlje seveda nadzorovali strokovnjaki. S kapsulo Orion bo poletel okoli Lune in pristal spet na Zemlji, od katere se bo tako oddaljil skoraj 500 tisoč kilometrov!

Foto: Televizija Slovenija

David Parker z Evropske vesoljske agencije je vse skupaj šaljivo pokomentiral: »Zelo smo veseli, da je bil naš puhasti prijatelj izbran za odpravo, ki bo sicer majhen korak za človeka, a velik za ovce.

In kaj je namen potovanja Jona na Luno? Če bo kapsula Orion uspešno prišla do Lune in nazaj, bo to vesoljskim strokovnjakom pomagalo, da bomo morda lahko čez nekaj let na Luno potovali tudi ljudje. Bacek Jon ima tako pomembno nalogo pri raziskovanju!

Bacek Jon ni prva igračka, ki jo bodo z novim vesoljskim plovilom poslali na testno vožnjo po vesolju. Velikokrat vesoljski raziskovalci na takšne polete z novimi kapsulami pošljejo prav igračke. Zaradi tega postanejo hitro zelo priljubljene pri mladih vesoljskih navdušencih.
Jon se že temeljito pripravlja na polet na Luno, saj so ga poslali na treninge astronavtov tako po Evropi kot v ZDA. Med drugim se je preizkusil tudi v letalu Airbus Zero G A310, v katerem je letel v navideznih breztežnostnih razmerah, kakršne so v vesolju.

Bomo spremljali Jonov polet na Luno konec avgusta, kajne?

Kdaj pa je človek prvič stopil na Luno? 20. julija 1969 je Nasin astronavt Neil Armstrong prvi stopil na Luno v okviru odprave Apollo 11.