Arhitekti sodelujejo z arheologi in zgodovinarji, pa tudi z inženirji, ki pomagajo izračunati, kako narediti hišo tako, da se ta ne bo podrla. Arhitekti uporabljajo makete, rišejo skice in pri načrtovanju uporabljajo računalniške programe.

Firbcologi v imenu vseh radovednih otrok opazujejo, sprašujejo, preizkušajo in komentirajo vse, kar jih zanima v svetu, ki nas obdaja. Obiskali so arhitektko in se pozanimali, kaj vse arhitekti sploh počnejo. Oglej si spodnji video in se jim pridruži na obisku!

Kar nekaj časa je potrebnega, da nastane hiša. Arhitekti zato, da se prepričajo, kako bo v resnični podobi videti njihov načrt, izdelajo makete! Foto: Iz videa

O velikem arhitektu Jožetu Plečniku

V zgornjem videu ste morda zasledili, da so v klepetu omenili gospoda po imenu Jože Plečnik. To je naš največji arhitekt, ki je deloval pred približno stotimi leti in pustil močan pečati na našem glavnem mestu, kjer je tudi učil in živel. Vas zanima, kakšna je bila njegova hiša? Imela je celo dve okrogli sobi, kar je bilo za tiste čase izjemno imenitno! Oglejte si v spodnjem videu, kaj so se o Jožetu Plečniku ob obisku njegove hiše, ki je v resnici sedaj muzej, naučili Firbcologi.

Takšen je bil videti gospod arhitekt Jože Plečnik in njegov kuža Sivko! Foto: Iz videa
V spodnjem videu lahko obiščete Plečnikovo hišo. Izvedeli pa boste še, zakaj je Plečnik pisal z izredno majhnimi svinčniki in spal v trdi, neudobni postelji .... Foto: Iz videa