Kraljevi pingvini so največji predstavniki te vrste ptic. Večina merijo dober meter v višino, prepoznaš pa jih lahko po lepem belem trebuhu in po rumenih lisah, ki jih imajo pri vratu. Podobno kot labodi pa so ob izvalitvi sive barve. Takšen je tudi mladi pingvin iz belgijskega živalskega vrta.

Pingvinček je že dobil svoje ime - Urban. Pingvini se izvalijo iz jajca po približno 62. dnevih. Urbanovo jajce je večino tega časa preživelo v posebnem inkubatorju - na ravno pravšnji temperaturi in vlagi. Foto: Iz videa
Ker je bila jajčna lupina izredno trda, so mladičku pri prvem koraku pomagali oskrbniki. Foto: Iz videa

Po izvalitvi je poiskal zavetje pri svojem očetu Eddyju. Ga vidiš, kako se skriva med njegovimi nogami? Kraljevi pingvini pa so tudi edina živalska vrsta, kjer očetje popolnoma sami skrbijo za mladičke.


Jajce je na varnem na očkovih stopalih

Pingvini ne gradijo gnezd, samička pa vedno izvali le eno jajce. V času, ko se mladiček razvija v jajcu, zanje skrbijo očetje pingvini. To je v živalskem svetu, kjer za mladičke večinoma skrbijo mame ali pa si skrb za zarod starša delita, prava redkost.
Jajce spretno in pazljivo premikajo kar na svojih stopalih, med tem pa ga grejejo s kožuhom spodnjega dela trebuha. Včasih so pri tem početju videti kot spretni nogometaši.

In še videoposnetek o pingvinih iz oddaje Infodrom