Hoja na hoduljah zahteva dobro ravnotežje in koncentracijo. Ko postaneš bolj izkušen, lahko poskusiš izvajati različne trike ali se udeležiš dogodkov, kjer se uporabljajo hodulje, na primer cirkuške predstave. Nekateri znajo tudi hoditi na hoduljah in hkrati žonglirati. Foto: Pixabay
Hodulje vidimo velikokrat tudi v cirkusih, uličnih predstavah in različnih povorkah, na primer za pusta. Foto: EPA

Kako se naučiti hoditi s hoduljami in na kaj je potrebno biti pozoren?

Za začetnike je priporočljivo začeti z nižjimi hoduljami, ki so bolj stabilne in lažje za učenje. Zelo je zaželeno, da so hodulje nastavljive, da jih lahko prilagodite svoji višini. Pomembno je, da so čevlji ali pasovi, s katerimi si pritrdite noge na hodulje, udobni in varni.

Za prve korake je priporočljivo, da vam nekdo pomaga pri ohranjanju ravnotežja. Uporabite lahko tudi steno ali ograjo, da se naslonite.

Ko stojite na hoduljah, najprej poskusite stati pri miru in se navaditi na višino in občutek ravnotežja.

Ena ključnih stvari pri hoji na hoduljah je, da se naučiš, kako pravilno uravnotežiti svoje telo. Pomaga lahko, če roke razširiš nekoliko stran od telesa, da izboljšaš stabilnost. Foto: Pixabay

Vaja in potrpežljivost

Kot pri vsaki spretnosti je tudi tukaj pomembna praksa. Čim več vadiš, tem bolj boš zanesljiv pri hoji na hoduljah. Na začetku boš morda imel težave z ravnotežjem, vendar to s časom in vajami postane lažje. Na začetku je tudi pomembno, da poskrbite za ustrezno zaščitno opremo, kot so čelada, ščitniki za kolena in komolce, da zmanjšate tveganje poškodb ob morebitnem padcu.

Zelo pomembna je ravna drža

Telo mora biti čim bolj vzravnano. Če se nagibate naprej ali nazaj, lahko izgubite ravnotežje.
Za začetnike je zelo koristno, da imajo na voljo nekoga, ki jih lahko podpira ali jim pomaga pri učenju. Bolje je začeti s pomočjo, kot pa tvegati padec.