Infodrom: Kako deluje javno zdravstvo?

Javno zdravstvo pomeni, da z vključitvijo v Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, vsem zaposlenim državljanom, pripada nujno in osnovno zdravstvo v primeru zdravstvenih težav. Temu rečemo obvezno zdravstveno zavarovanje. Vsem zaposlenim ga zagotovi delodajalec. To pomeni, da ima zaposleni pravico do svojega osebnega zdravnika in zobozdravnika, ženske pa tudi do ginekologa. Seveda pa tudi do nujne medicinske pomoči, ko gre za kakšno koli nujno zdravstveno tegobo ali nesrečo, kjer je potrebna zelo hitra in nujna medicinska pomoč (urgenca).

Operacije uradno stanejo veliko. Če v Sloveniji nimamo sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je potrebno poravnati precejšen znesek. Foto: Radio Koper

Kako pa je z otroki, mladostniki in študenti?

Po zakonu vsem otrokom do 18. leta pripada zdravstveno zavarovanje in je zavarovan pri enem od staršev (kot družinski član). Če se šola po 18. letu starosti in ima status študenta, se mu to lahko podaljša do največ 26. leta starosti.

Vsi zavarovanci dobijo kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo je treba predložiti vsakič, ko obiščemo katerega koli zdravnika.
Ta pravica pa je le do osnovnih zdravstvenih storitv. Za bivanje v bolnišnici, za večino zdravil in operacij ter drugih posegov, je potrebno vse to doplačati.

Če pa slekenemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki se plačuje mesečno, imamo pravico tudi do tega. V tem primeru to plačujemo mesečno (trenutno okrog 35-40 eur vsak mesec), ne glede na to, ali to koristimo, ali ne.

Zgodi se lahko, da npr. pet let ne potrebujemo ničesar, nato pa potrebujemo npr. eno operacijo in nekaj dni v bolnišnici, za kar bi morali plačati ogromno vsoto. A, če imamo dopolnilno zdravstveo zavarovanje, vse to krije zavarovalnica, pri kateri plačujemo ta mesečni znesek. Foto: Oglasno sporočilo