V projekt LIFE Lynx, katerega glavni namen je reševanje dinarsko-jugovzhodne populacije risa pred izumrtjem, so vključeni tudi osnovnošolci iz kar osmih slovenskih in srednjih šol. Rezultate so pretekli teden predstavili v Ilirski Bistrici.

Projekt je trajal kar sedem let
Globoko v gozd so mladi postavili stacionarne kamere in tako ujeli številne zanimive dogodke iz življenja divjih živali. V objektiv so ujeli tudi medvedko z družino, volka, divjega prišča in še nekatere druge živali. Žal pa se je ris kameri v velikem loku izognil. Ujete trenutke so zmontirali v zabavne kratke filme.

Ris je v Sloveniji precej ogrožen. Najdemo ga v nižinskih in gorskih gozdovih in tam, kjer so podrta drevesa. V Sloveniji živi zlasti na območju dinarskega gozda bukve in jelke. Foto: Pixabay

Pred začetkom projekta je bila populacija risov v Sloveniji izredno majhna, njeni osebki pa so bili med seboj v sorodstvu. In prav te sorodstvene vezi bi radi zmanjšali, zato iz slovaškega in romunskega dela Karpatov doseljujejo k nam rise.

"Same doselitve za rešitev risa niso dovolj, zato sem nam zdi pomembno sodelovanje z ljudmi. Da ti razumejo, kaj ta žival je, kakšne potrebe ima, da ni nevarna ljudem," je povedala Manca Velkavrh z biotehniške fakultete.

V projektu je sodelovala tudi Osnovna šola Dragotina Ketteja
Nad mladimi Bistričani je bedela mentorica Suzi Avsec, za sodelovanje v programu pa se je odločila, ko sta se pri pouku dve učenki ustrašili, da bi ju ris v gozdu ne pojedel: "Ris je del naših gozdov in premalo poznamo njegov način življenja, vedenje, njegovo vlogo v ekosistemu. In projekt nam je dal možnost, da smo učencem to predstavili na različne načine. Če nečesa ne poznamo, nas je strah, imamo predsodke, ki lahko vodijo v neprimerno ravnanje."

Na Kočevskem so risov plen srnjad, jelenjad, damjak, divji prašič, gams, jazbec, zajec in divja mačka. Od domačih živali pa pes, mačka in ovca. Foto: MMC RTV SLO/LIFE Lynx

Učenke Lana, Aleksis in Neja so risa srečale pred izpustom v naravo in bile navdušene. "Risa je bilo zelo strah, zdelo se je, kot da ne ve, kaj bi naredil," so opisale srečanje.

Manca Velkavrh dodaja: "Človek ni plen risa. Če bi srečali v gozdu risa, predlagam, da postojite in uživate v trenutku." Ris se bo namreč takoj umaknil.