Med žuželkami, ki oprašujejo rastline, so na prvem mestu prav čebele. Najpomembnejše so za opraševanje sadnega drevja, saj oprašijo kar 70–80 % cvetov, ta odstotek pa se zaradi vse intenzivnejše kmetijske proizvodnje še povečuje. Čebele se usmerijo na tisti vir, cvetni prah ali nektar, ki ga v določenem trenutku najbolj potrebujejo.

Brez opraševanja ne more zrasti noben sadež, pa tudi zelenjava (npr. paradižnik, kumare, ... ), zato je opraševanje izrednega pomena.

Zraven čebel, ki so kot rečeno, daleč na prvem mestu, rastline oprašujejo tudi ptiči, čmrlji in druge žuželke. Foto: Pixabay

Rastline, ki so prilagojene na ptičje opraševanje, imajo cvetove obarvane rdeče ali rumeno, saj te barve ptiči najbolje vidijo. Cvetovi morajo biti tudi večji in močnejši, ker je ptič mnogo težji od žuželk.

Zraven čebel opraševanje opravljajo tudi ptiči, netopirji, veter in voda. Nekatere rastline pa se oprašujejo kar same, čemur rečemo samoopraševanje. Foto: Pixabay

Rastline, ki svoje cvetove odprejo ponoči, oprašujejo tudi netopirji. Zanimivo, kajne? Tega zagotovo niste vedeli!

Zraven živali pa opraševanje poteka tudi s pomočjo vetra in pa vode.

Vabimo vas na ogled nekaj zanimivih videoposnetkov, ki prikazujejo marljivost čebel, od katerih je odvisen ves svet. Zato nikoli nobeni čebelici ne smete storiti nič hudega. Če slučajno zaide v vaše stanovanje ali teraso, balkon oziroma kamor koli, kjer ste vi in vas to moti, se raje umaknite vi in pustite, da odleti. Če zaide v vaše stanovanje, odprite okno in bo že našla pot ven.

S čebelo do medu

Tukaj si lahko ogledate, kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo čebel, vi bi pa vstopili v trgovino in želeli kupiti sadje, zelenjavo in druge izdelke, kjer je med. Video je izjemno poučen, da se zavedate, kako izrednega pomena so čebele.

Kako bi izgledal svet brez čebel?

O cvetnem prahu

Pomen cvetnega prahu

Kako preverjamo, kakšne kakovosti je med?

Analiza kakovosti medu