Paella izvira iz regije Valencija na vzhodni obali Španije. Tamkajšnje okolje, z obsežnimi riževimi polji okoli jezera Albufera, je omogočilo dostop do svežega riža, ki je osnovna sestavina paelle. Prvotna paella, znana kot "paella valenciana," je bila jed, ki so jo pripravljali kmetje in delavci iz lokalnih sestavin, kot so riž, zelenjava, zajci, polži in piščanci. Foto: Pixabay
Z rdečo barvo je označeno, kje v Španiji je pokrajina Valencija, ki je najbolj znana po tej "rižoti" z morskimi sadeži. Foto: Google Maps
Ena od značilnosti paelle je uporaba lokalnih, svežih sestavin, kar je v skladu s špansko kulinarično tradicijo. Prilagodljivost recepta je omogočila, da so v različnih delih Španije razvili različne vrste paelle, kot je na primer "paella de marisco" (morska paella) z morskimi sadeži na obalnih območjih. Skoraj nepogrešljive sestavine v paelli so školjke in škampi. Postreže se z rezino limete ali limone, saj da tej hrani še posebno svežino. Foto: Pixabay
Paella je postala simbol španske kuhinje in identitete, ker predstavlja preprostost, skupnost in praznovanje. Tradicionalno se paella pripravlja na prostem v veliki ponvi nad odprtim ognjem, kar omogoča, da se družine in prijatelji zberejo in skupaj uživajo v pripravi in jedi. Foto: Pixabay