Ko čebulo prerežemo, se njene celice, ki tvorijo stene, razbijejo. Encimi razbijejo aminokisline in tvorijo žveplovo kislino. Foto: BoBo

Ta kislina je nestabilna in razpade v plin, ki se začne širiti okrog prerezane čebule. Prehaja skozi zrak in ko doseže oko (sluznico), ki vsebuje tudi veliko vode, reagira s to vodo v očesu ter tvori posebno razredčeno raztopino žveplove kisline, ki draži živčne končiče v očesu.

Solzne žleze zato začnejo izločati solze, da bi razredčile in izprale dražilno snov.

Nekaterim začne poleg solznih oči ob rezanju čebule teči iz nosa. Naj vam povemo, da ni to nič hudega, le morda malce neprijetno, zato je priporočljivo, da za nekaj časa prenehate rezati čebulo ali jo operete z mrzlo vodo. Foto: BoBo

Nekateri menijo, da se vam oči ne bodo solzile, če čebulo pred rezanjem nekaj časa hranite v hladilniku.

Čebula velja za eno izmed najbolj zdravilnih in hranljivih živil. Poleg izjemno veliko vitaminov, koristnih mineralov in kovin vsebuje tudi antioksidante in je odlično razkužilo. Deluje zelo protivnetno. Foto: BoBo

Ne boste verjeli, sveža čebula je tudi izjemno zdravilo za grlo.

Narezano si položite na grlo in za nekaj minut lezite. Pomaga tudi, če pri bolečem žrelu pojeste košček sveže čebule (s kruhom ali skuto).

Čebulo lahko uživamo svežo ali toplotno obdelano (kuhano, pečeno, zmleto in podobno). Foto: Pixabay