Ste že kdaj opazili, da se vam ob pogledu na sveže olupljeno in narezano čebulo solzijo oči? Ali pa, ko režete čebulo? Zakaj se to dogaja?
Ta kislina je nestabilna in razpade v plin, ki se začne širiti okrog prerezane čebule. Prehaja skozi zrak in ko doseže oko (sluznico), ki vsebuje tudi veliko vode, reagira s to vodo v očesu ter tvori posebno razredčeno raztopino žveplove kisline, ki draži živčne končiče v očesu.
Solzne žleze zato začnejo izločati solze, da bi razredčile in izprale dražilno snov.
Nekateri menijo, da se vam oči ne bodo solzile, če čebulo pred rezanjem nekaj časa hranite v hladilniku.
Ne boste verjeli, sveža čebula je tudi izjemno zdravilo za grlo.
Narezano si položite na grlo in za nekaj minut lezite. Pomaga tudi, če pri bolečem žrelu pojeste košček sveže čebule (s kruhom ali skuto).