Slogan letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi "Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!"

Torej, katerih pet sestavin je del slovenskega tradicionalnega zajtrka?

To so: kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje!

Na kruh namazano maslo in med ter mleko kot tekočina (največkrat toplo). To je osnova tradicionalnega slovenskega zajtrka. Za posladek pa še jabolko. Foto: TV Slovenija
Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Tradicionalni slovenski zajtrk je prerasel v Teden slovenske hrane

Vsak tretji petek v novembru je torej dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo, ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga letos zaznamujemo že 14. leto, nas spomni, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili na naših kmetijah, v slovenskih kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

Hkrati gre tudi za slovensko tradicijo, saj so kruh, maslo, med, mleko in jabolko jedli že naši predniki in to so bile po navadi sestavine, ki so bile vedno doma na slovenskih kmetijah.

Vlada je v letu 2024 tudi razglasila, da bo z letošnjim letom tretji teden novembra, torej od 11. do 17. novembra, Teden slovenske hrane. Gre za pobudo Čebelarske zveze Slovenije in desetih stanovskih organizacij.

Ves teden bodo potekale aktivnosti za spodbujanje in pripravo tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalno pridelanih sestavin, ozaveščanje o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane.

Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način. Ozaveščanje v okviru tedna slovenske hrane se osredotoča na javne ustanove, gostinske obrate, gospodinjstva in splošno zainteresirano javnost.

Teden slovenske hrane naj bi prispeval še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane ter večjemu spoštovanju hrane in naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.

Po ustaljeni navadi je vsako leto v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka na voljo plakat z ilustracijo enega od slovenskih umetnikov. Letošnje ilustracije in stripi so delo ilustratorke in striparke Tanje Komadina. Foto: Tanja Komadina

Ilustratorka Tanja Komadina je pripravila stripe, ki si jih lahko prenesete in dokončate z napisanimi dialogi. Na voljo so tukaj.

Maslo na kruhu in po vrhu med ™ takšen zajtrk je bil stalnica na slovenskih kmetijah tudi v preteklosti. Zraven pa toplo mleko in jabolko za posladek. Foto: Pixabay

Tradicionalni slovenski zajtrk je zato vsak tretji petek v novembru postrežen v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pa tudi preostali zainteresirani javnosti.

Seveda je zelo dobrodošlo tudi, da si ga pripravimo doma, pri projektu pa sodelujejo tudi mnoge restavracije in podjetja, ki tovrsten zajtrk pripravijo za svoje poslovne partnerje in uslužbence.

Na TV Slovenija bo posebna oddaja

Okrog 25-minutna oddaja Tradicionalni slovenski zajtrk z Gajo in Klemnom bo na sporedu na prvem programu Televizije Slovenija prav na dan izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka, torej 15. novembra 2024 ob 10.00.

Že sedaj pa si na naši platformi na RTV Čist hudo lahko ogledate to oddajo:

Tradicionalni slovenski zajtrk z Gajo in Klemnom

V oddaji Krompir so že en mesec pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom predstavili po eno sestavino. Vabljeni k ogledu vsake posebej! Pa dober tek!

Tradicionalni slovenski zajtrk: Kruh
Tradicionalni slovenski zajtrk: Maslo
Tradicionalni slovenski zajtrk: Med
Tradicionalni slovenski zajtrk: Mleko
Tradicionalni slovenski zajtrk: Jabolka